Бразил храни 10 одсто свјетске популације

Бразилски сељаци прошле су године произвели храну за десет посто свјетске популације, наводи се у студији коју је у четвртак објавила државна пољопривредна агенција Ембрапа.

субота, 6 марта, 2021 / 00:23

Студија се фокусирала на бразилску производњу житарица и уљарица јер се те биљке сматрају темељнима за прехрану људи и домаћих животиња, објавила је Ембрапа. Ти подаци показују да је Бразил, који је деценијама био увозник хране, постао свјетска велесила у пољопривредној производњи и највећи свјетски извозник производа попут соје, говедине и пилетине, које извози у Кину, Европску унију и друге земље.

Аналитичари Ембрапе су до свог резултата дошли користећи се двјема методологијама. Бразилски извоз житарица по цијенама на међународном тржишту, према прорачунима Међународног монетарног фонда, показује да је диљем свијета Бразил нахранио 772,6 милиона од укупно 7,76 милијарди становника свијета. Друга методологија темељена на физичкој производњи житарица показује нешто мањи број од 637 милиона људи, међу којима је и 212 милиона становника Бразила, наводи Ембрапа.