Пахор из дежеле обећао 4.500 вакцина, а само се Додик сликао без маске

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и муслимански чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, примили предсједника Републике Словеније Борута Пахора.

петак, 5 марта, 2021 / 19:27

(За писца овог саопштења Астра Зенека је света латинична ријеч и не може се писати недостојним српским писмом, али опет зачудо, КОВИД-19 се пише како доликује, за разлику од Владе РС гдје је и то обавезно света ријеч.)

Чланови Предсједништва БиХ су у уводном дјелу састанка изразили задовољство посјетом предсједника пријатељске Словеније Борута Пахора. Географска близина, језичке сличности и историјска повезаност погодовале су успјешноj и богатоj билатералној сарадњи у разним областима.

Тема разговора је била регионална сарадња, са акцентом на Брдо – Бриони процес, чији домаћин ће бити Словенија, затим економска сарадња и повећање трговинске размјене, борба против пандемије коронавирусом те проблем илегалних миграција.

Разговарано је о посљедицама пандемије вируса корона на економске односе, у смислу смањења трговинске размјене, те о потешкоћама и кашњењу у испоруци вакцина против КОВИД-19.

Предсједник Пахор је информисао чланове Предсједништва БиХ о одлуци Владе Републике Словеније да додијели, из своје квоте, 4.800 вакцина AstraZeneca Босни и Херцеговини, као знак пријатељства и солидарности. Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност предсједнику Пахору и Влади Републике Словеније на пруженој подршци и помоћи Босни и Херцеговини кроз бројне механизме и иницијативе.

Предсједник Пахор је рекао да Словенија снажно заговара проширење Европске уније на земље Западног Балкана, као значајно геополитичко питање за континент. Чланови Предсједништва БиХ су потврдили опредијељеност Босне и Херцеговине према чланству у Европској унији. Изразили су захвалност Републици Словенији на подршци коју континуирано пружа Босни и Херцеговини на европском путу, те посвећеност испуњавању 14 критеријума из Мишљења Европске комисије.Оставите одговор