Цијена бакра је скочила а то је показатељ очекивања економске активности

Цијена бакра скочила је на свјетским берзама изнад 9.200 долара по тони, што је највиша цијена у девет година. Ово је само још једна потврда да су аналитичари били у праву када су прије два мјесеца оцијенили да ће вриједност бакра тек да расте, а након што му је вриједност тада рапидно порасла за 50 одсто.

субота, 6 марта, 2021 / 00:31

И оно што се сада дешава са бакром врло је важна информација за цијели свијет – јер као што злато представља "сигурно уточиште” за вријеме кризе, бакар показује добра очекивања за будућност привреде.

Према посљедњим подацима са берзе, цијене бакра скочиле су на највиши ниво у више од девет година, те се тако тим металом данас трговало и по цијени од 9.200 долара по тони, што је скок само поредивши са децембарским нивоом од 8.024 долара. Како пише агенција "Блумберг”, очекује се да би овај метал ускоро могао да достигне и вриједност од 10.000 долара.

Индустријски метал удвостручио је вриједност од најнижег нивоа у марту прошле године, подстакнут изгледима за опоравак економског раста и очекивањима да се можда завршава дугогодишња ера ниске инфлације у кључним економијама, пише Блумберг.

Инвеститори се такође баве бакром кладећи се да ће потражња порасти у наредним годинама док владе буду покретале невиђене програме подстицаја који циљају обновљиву енергију и инфраструктуру електричних возила, што ће захтијевати огромне количине сировина.

"Списак биковских фактора за бакар изузетно је дугачак. Много најбржих догађаја заиста ће се одиграти у наредних неколико мјесеци, и зато мислимо да ће прије и касније доћи до 10.000 америчких долара”, рекао је за ту агенцију Мак Лаитон, шеф ЕМЕА робног истраживања у Цитигроуп Инц.

Бакар називају "доктором економије”

Инвеститори широм свијета бакар називају "доктором економије” јер се овај метал сматра вјеродостојним показатељем очекивања економске активности. Стога, не би требало да чуди што су аналитичари Голдман Сакса, у својој анализи у децембру казали да јачина цијена бакра није ирационално одступање. Истакли су да се то сматрало првом фазом структурно ‘биковског’ тржишта бакра, тако да је садашњи наставак раста цијене метала потврда њихове анализе.

Израз "Доктор Бакар”, како се на тржишту у жаргону назива овај метал проистиче из широке примјене бакра у већини привредних сектора – од домова и фабрика до електронике и производње и преноса електричне енергије, па се тако потражња за бакром често сматра поузданим водећим показатељем економског здравља. Та потражња огледа се и у његовој тржишној цијени.

Проценат свјетске производње бакра који троши сваки сектор је на око 65 одсто електричне и 25 одсто индустријске, док се посљедњих 10 процената користи у транспорту и другим областима, процјењује Удружење за развој бакра (ЦДА).

То, како наводе, чини цене бакра добрим водећим показатељем економског циклуса. На примјер, ако се поруџбине за бакар отказују или касне, цијена ће пасти. Ово може бити водећи показатељ да је економска рецесија надомак.

Супротно томе, ако поруџбине за бакар расту, цијена ће расти. Ово може бити показатељ да се радна мјеста у индустрији повећавају, а економија остаје здрава. Анализе показују снажну корелацију између цијена бакра и свјетске трговине, регионалног раста БДП-а у Кини, САД и ЕУ, као и цијена нафте и злата, наводи Инвестопедиа, портал специјализован за берзанска кретања.Оставите одговор