Орбан прави нови клуб у европарламенту

Мађарски премијер Виктор Орбан потврдио је да његова странка Фидес преговара са европским конзервативним политичким снагама, укључујући италијанског популисту Матеа Салвинија, о формирању нове посланичке групе у Европском парламенту (ЕП).

субота, 6 марта, 2021 / 00:43

Орбан је на државном радију рекао да је, након што је у сриједу његова странка напустила посланичку групу конзервативне Европске народне партије (ЕПП) у ЕП, било разговора с неким политичким савезницима у Пољској али није навео с којим, преноси Ројтерс.

Орбан је такође потврдио и преговоре Фидеса са лидером италијанске крајње десничарске Лиге Матеом Салвинијем али и Ђорђом Мелони, који предводи ултрадесничарску странку "Браћа Италије".

Агенција наводи да је мађарски премијер нагласио да његова странка по овом питању неће журити и да је циљ да се Фидес у Европском парламенту повеже са сличним снагама које не желе долазак миграната и које се залажу за заштиту традиционалне породице. Орбан је јуче упутио оштре критике на рачун Европске народне партије да се бави унутрашњим играма док се остатак Европе бори против пандемије корона вируса.

"Док се ми у Мађарској и други лидери у њиховим земљама буквално боримо на живот и смрт са корона вирусом, ЕПП се препустила играма за премоћ у бирократком мјехуру у Бриселу”, навео је Орбан у писаном обраћању.

Додао је да је то неприхватљиво и да су посланици Фидеса напустили парламентарну групу ЕПП одбијајући да прихвате да ће права чланова ЕП бити ограничена амандманом статута Групе.

Орбан је рекао да је излазак Фидеса из групе ЕПП отворио нову перспективу у европској политици, пренио је Танјуг.

Додао је да су Мађари жељели да се ЕПП врати на стару позицију као водећа интелектуална и политичка снага у Европи, али да је та прилика изгубљена у сриједу јер је, како је оцијенио ЕПП, постала анекс европске љевице.

То, како објаснио, значи да више нема разлике у ставовима између ЕПП и љевице о кључним питањима као што су миграција, породичне вриједности и национални суверенитет.Оставите одговор