У ком правцу цвјета Очеретински цвијет?

Руска војска је појачала силину напада и напредује након заузимања мјеста Очеретино. Очеретински цвијет, како је офанзива названа, одвија се у неколико праваца, али вектор главног напада остаје непознат. Гдје ће бити усмјерен њихов главни ударац ударац?

понедељак, мај 6, 2024 / 15:49

Као и операција Приватне војне компаније "Вагнер" (по којој је садашња офанзива добила име), изведена у марту 2022. године, офанзива на Очеретино се одвија у релативно уској зони фронта.

Дубина хордалних напада руских трупа још не прелази 5 км, али заузимање одређених села омогућава предвиђање даљих корака.

Насељена мјеста, микрорејон Керамик и Архангелскоје северно од Очеретина, као и Новобахмутовка и Соловјово јужно од њега, већ су ослобођени. Очигледно, руске трупе намјерно не продубљују зону контроле.

Кретање се до сада одвијало стриктно по правцу кључних висова дуж жељезничке пруге, али постепено Оружане снаге Русије имају огромно поље за маневар.

Шта ово условљава?

Развој офанзиве преко Очеретина на запад лишава команду украјинске армије могућности да изгради дугорочну одбрану и приморава је да непрестано врши контранападе са недовољним снагама, трошећи резерве.

Такође да се упоришта под ватреним утицајем Оружане снаге Русије учврсте на положајима толико незгодним за одбрану. Ово, посебно, онемогућава Оружаним снагама Украјине да се утврде дуж линије Нетајово-Карловка, где је била планирана главна линија одбране Оружаних снага Украјине.

Истовремено, напредовање Руске Армије ка западу, дуж жељезничке пруге, пресијеца борбене формације Оружаних снага Украјине на засебне одсјеке северно и јужно од пруге. С свим посљедицама, које произилазе по тактичку ситуацију, снабдевање и командовање и управљање трупама.

На сјеверној "латици" постепено се указује на покривање дионице одбрамбеног система Оружаних снага Украјине у области Њујорк (тако се зове село под контролом ОСУ у Доњецкој области) – Розовка – Суха Балка; са даљом могућношћу приступа Константиновки, а од ње до градова Часов Јар, Славјанск. и Краматорск.

Руски прогрес, кроз заузимање Прогреса

Ипак, најлогичније се у овом тренутку чини наставак кретања руских снага дуж жељезничке пруге ка селу Прогрес.

Заузимање Прогреса неће дозволити Оружаним снагама Украјине да изграде одбрамбена утврђења на линији Карловка – Прогрес – Тарасовка и омогућиће русима да преузму под ватрену контролу дионицу аутопута Т-0504 од Покровска до Константиновке, са најважнијим чвориштем. 10 км северно од Прогреса.

Групација Оружаних снага Украјине на јужној "латици" офанзиве на Очеретинском правцу полако, али сигурно, приближава се оперативном окружењу са обе стране: од Очеретина и јужније од Нетајлова.

У будућности, такво покривање омогућава стварање једне или више "котлова", добро познатих из битака у Херсонској области, Артјомовску и офанзиве украјинских оружаних снага у Запорожју.

Укупна снага групе Оружаних снага Украјине у таквим зонама може да се креће од 5 хиљада до 12 хиљада људи.Оставите одговор