Након 20 година од предаје пасоша у режији СНСД, њихов подмладак дијели пасош-играчку

Подмладак СНСД данас је широм Српске представио своју верзију пасоша Републике Српске.

понедељак, 8 јануара, 2018 / 19:55

На пасошу је отиснут датум издавања 9. јануара 2018. године, а, како кажу у МСД, израђен је у част промовисања Дана Републике Српске.

На Тргу Крајине у Бањој Луци, данас је постављен штанд на којем су дијељени пасоши.

Први пасош добила је премијерка Жељка Цвијановић, а након ње су сувенир могли узети и остали.

Будући да већина чланова Младих социјалдемократа тада није била ни рођена, вриједи подсјетити да је Република Српска имала свој пасош, заправо на првим послератним пасошима Државне заједнице БиХ писало је Република Српска испод "Босна и Херцеговина", што је такође писало прво ћириличним, а онда латиничним писмом, за разлику од данас.

То није необична пракса у државама сложеног уређења, али је престала 1998. године, управо за вријеме првог премијерског мандата Милорада Додика, који је пристао на заједничке таблице, личне карте, саобраћајне дозволе и конвертибилну марку умјесто динара, а уједно је са новог пасоша скинуто име Српске, додан новокомпоновани грб БиХ украјинско-косовско-еуропског бирања боја. Те је тако остало и до данас.

На предмету перформанса МСД упадљиво је и кориштење самонаметнутог амблема умјесто двоглавог орла, првог грба Српске који се управо везује за 9. јануар 1992.

Занимљиво је и да се управо грб Српске, заједно са химном "Боже правде" нашао на удару истог суда који је "судио" и Дану Републике. Што је СНСД, као и промјену грба Града Бања Лука, врло послушно и невјероватно брзо испоштовао својим новокомпонованим замјенама за вишевјековне грбове и химне. Те, 1998. године, када је примјерак пасоша са фотографије издат, имао је двоглавог орла Немањића на печату МУП РС, Центар јавне безбједности Бања Лука.

Ове чињенице су још једна од мрачних мрља прошлости СНСД, будући да тада нису игнорисали пресуду уставног суда, нити расписали референдум (макар као овај о Дану Републике, чије резултате нису објавили у Службеном гласнику) да провјере мишљење грађана о томе.

Данас неки мисле да се јавно мнење може толико испиновати, да сви мислимо како се то није ни десило. Срећом, Фронтал.СРБ и поред свих промјена и година, не мијења политику да се бави чињеницама.16 КОМЕНТАРА

  1. Pozdrav iz Kurdistana, jesi li se lijepo obukao za drugi Pride, perje u bojama srBske zastave, ovo, ono, …

 1. Kласичан повратак на мјесто злочина. Издали су прави, реални, међународни пасош да би нам сада као супституцију понудили спрдњу пијачног типа. Да не причам о ткз. амблему који представља неко трње са два слова провучена једно кроз друго??? Нигдје везе ! Па ако је и од странке чији је предсједник као одборник СО Лакташи, гласао против уласка своје општине у АР Крајину као дио будуће РС, много је.

  1. на жалост много је оних честитих и наивних који не схватају шта и ко иза свега стоји…шта свјетлуца испод мантије

 2. Слажем се са коментаторима да ова зајебанција са рс-пасошима нема сврхе, али …

  Колико видим неки су заиста убијеђени да је РС некад имала своје пасоше, па им их неко укинуо.

  Такви одмах доктору…

  1. Није тема графички дизајн ни величина слова.
   Тема је да ли то био пасош БиХ или РС.
   То је био пасош БиХ.

 3. Пасош, таблице, грб… није дао Додик и СНСД. Све то и још мниго тога Војску, Брчко… дали смо ми јер смо ћутали и мемународне околности! Просјечан Србин је једва дочекао да преда пушку у разноразним жетвама. Да ли се сјећате главна прича је била “ само да се више не пуца“? Реформа полиције је заустављена управо захваљујући народу и новом односу снага у геополитици. Додик је осјетио да ће имати подршку и зауставио тај рушилачки процес. Требало нам је више од 10 г после рата да схватимо шта нам се спрема и та воља народа се одразила кроз Додика и СНСД! Битна ствар је и промјена у геополитичкој арени! Русија 1998, 2008 и данас има три различите улоге у поменутој арени. Успјех СНСД-а у односу на остале партије је управо у њиховом препознавању поменуте промјене и њихове сразмјерне промјене у политици.

 4. Tucakovicu do 1998 hambasdori i OHR se ovde nisu pitali nista,niti su mogli bilo sta da namecu.Predsjednisvo BIH se sastajalo po kafanama na medjuentitetskoj liniji jer Krajisnik nije zelio ici u Sarajevo u zagradu predsjednistva.Trazio je da se napravii nova u Lukavici na liniji razgranicenja sa ulazima iz oba entieta.Dakle uticaj zapada je bio nikakav a institucije BIH gotovo da nisu postojale i da se izdrzalo i nastavilo tako jos par god zapadnjaci bi digli ruke od BIH i priznali realnost da BIH ne moze zazivjeti i da su narodi nepomirljivi .Medjutim zapadnjaci koriste istu ovu taktiku kao protiv Dodika danas sire glas da su SDSovci lopovi i provode takozvane demokratske promjene u RS,i dovode na vlast svoje marionete tako sto zauzmaju tenkovima stanice policija i tv releje.I onda pocinje implementacija Dejtona i rusenje RS.Nize se odluka za odlukom ukidaju tablice RS,ukida granicna policija RS uvodi granicna policija BIH,prekida platni promet i ukida dinar kao sredstvo placanja u RS ,formira elektoprenos BIH i predaju dalekovodi RS elektoprensosu BIH itd itd idt Dodik danas kaze da je bio naivan