Надежда, модерност и нација

Нема, нешто посебно савремено у дјелима некога ко се родио прије 150 година, али је велико освјежење да Музеј савремене умјетности РС представља једног српског сликара, још уз овакав наслов изллжбе.

петак, 21 јула, 2023 / 07:52

Али, не би Срби били Срби, да пред МСУРС и пред питањем "модерност и нација" није дат СФРЈ одговор: Са лијеве стране улаза у музеј пише Надежда Петровић – а са друге Nadežda Petrović.

Зашто?

Из истог разлога из којег исто тако пише на новчаници од 200 динара, али не пише на новчаници од 200 куна.

И то је то.

Културно несамопоуздање и руководство које то стање не само да толерише по инерцији, него у многим случајевима, као што је овај – и подржава. Ни самој Србији очигледно не би Надежда била толико битна, да се не помиње УНЕСКО…

У овом случају, Надежда је морала бити поновљена на енглеском језику – управо јер је Музеј савремене умјетности навикао да буде сервис амбасада и страних фондација, гдје се онда пише име изложбе на српском – па превод те земље која је наручила тезгу у нашем музеју.

У овом случају је у питању српска сликарка у српском граду, за шта је паре и помоћ дала Србија, која је још увијек ваљда такође српска држава? Какве везе има енглески са тим? Да пијани и напаљени Словенци који дођу у Бању Луку на провод, а не знају ћирилицу, могу прочитати Надеждино име?

Ето све и да мора писати на неком страном језику, па ето и на енглеском, на енглеском језику би се Надежда Петровић могло прочитати правилно да је написано: Nadezhda Petrovich.

Но, потпуно је јасно да Бања Лука и Београд не желе да се међусобно разумију, већ и у међусобном сусрету, културној размјени и унапређењу, морају писати тако да их Сарајево, Загреб и Брисел разумију… Само српски језик није довољан за дружење Србије и Српске у Бањој Луци.

У саопштењу из установе државе Српске се у цјелости каже (наш је поднаслов):

Национално, специјално и паралелно?

Музеју савремене умјетности Републике Српске свечано отворена изложба велике српске сликарке Надежде Петровић "Модерност и нација" приређене поводом 150 година од њеног рођења.

Изложба се организује у сарадњи са Народним Музејом Србије и представља њихов најзначајнији изложбени пројекат у овој години, који је инициран од стране Министарства културе Србије, будући да је извршни савјет Унескоа изабрао Надежду Петровић за Унеско личност 2023. године.

Изложбу "Модерност и нација" је отворила министрица просвјете и културе Жељка Стојичић а присутнима су се обратиле директорица МСУРС Сарита Вујковић, директoрица Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић и Данијела Ванушић, помоћница министра за културно насљеђе и дигитализацију Републике Србије које истакле значај сарадње ових важних институција културе и стварања кључних вриједности у култури и умјетности Републике Србије и Републике Српске.

Фото: Немања МићевићОставите одговор