Мубарак не може из земље

Правосудни органи у Египту донијели су одлуку о забрани изласка из земље бившем предсједнику Хоснију Мубараку и члановима његове најуже породице, као и о замрзавању њихове имовине. Осим на Хоснија Мубарака, који је 11. фебруара поднио оставку, ова мјера се односи и на његову супруту Сузану као и двојицу његових синова Ала и Гамала те […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 13:55

Правосудни органи у Египту донијели су одлуку о забрани изласка из земље бившем предсједнику Хоснију Мубараку и члановима његове најуже породице, као и о замрзавању њихове имовине.

Осим на Хоснија Мубарака, који је 11. фебруара поднио оставку, ова мјера се односи и на његову супруту Сузану као и двојицу његових синова Ала и Гамала те њихових супруга Хеиди Раск и Хадигу ал-Гамал, рекли су извори у правосуђу.

Мубарак, који је власт предао војсци након 18-дневних уличних протеста, отпутовао је из Каира у египатско летовалиште Шарм ал-Шеик на Црвеном мору.

Од тада се нико од чланова најуже породице па ни сам Мубарак нису појављивали у јавности.

Египатско правосуђе саопштило је 21. фебруара да је затражило замрзавање имовине бившем предсједнику и његовој породици у иностранству.

Владин лист Ал ахрам наводи да је породица Мубарак имала тајне рачуне у египатским банкама, на којима је било положено 147 милиона долара за Сузану Мубарак, 100 милиона за Ала и 100 милиона долара за Гамала.

Египат је након свргавања предсједника покренуо бројне судске поступке против политичара и економиста блиских владајућем режиму углавном због корупције и проневјере.

Корупција египатског економско-политичког система је један од главних разлога због кога су демонстранти тражили одлазак Мубарака с власти.

Из египатског суда јуче је најављено да ће суђење бившем министру унутрашњих послова Хабибу ел-Адлију за прање новца почети 5. марта.

Овај процес, као и суђење бившим министрима туризма Зохеиру Гаранаху и урбанизма Ахмаду ал-Магхрабију, као и бизнисмену Ахмаду Езу, блиском сараднику Гамала Мубарака, бити одржано у Каиру.

Овој четворици је такође замрзнута имовина и забрањен излазак са египатске територије а они се налазе у притвору.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *