ХДЗ у незавидној ситуацији због Санадера

Како се ближи крај истраге против бившег хрватског премијера и шефа ХДЗ-а Иве Санадера за аферу "Фими-медиа", тако је све извјесније да ће канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала, заједно са учесницима афере, пријавити и ХДЗ као правно лице, пише Нови лист. Према до сада прикупљеним подацима из истраге који су дошли у медије […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 13:53

Како се ближи крај истраге против бившег хрватског премијера и шефа ХДЗ-а Иве Санадера за аферу "Фими-медиа", тако је све извјесније да ће канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала, заједно са учесницима афере, пријавити и ХДЗ као правно лице, пише Нови лист.

Према до сада прикупљеним подацима из истраге који су дошли у медије за потребе странке из црног фонда који је водио бивши благајник Младен Баришић, потрошено је између 2,63 и 3,35 милиона евра.

Основни услов за кривичну одговорност правног лица, у овом случају предсједника ХДЗ-а Иве Санадера је остварење противправне имовинске користи, пише Нови лист.

У истрази афере "Фими-медиа", Иво Санадер се терети да је злоупотребио положаје премијера и шефа ХДЗ-а како би власницу агенције "Фими медија" Невенку Јурак и Младена Баришића повезао у групу са циљем да извуку новац из државе преко "Фими-медије".

Пословањем "Фими-медије" са државним предузећима из државе је извучено 17 милиона евра, од чега је најмање 5,94 милиона евра противзаконито остварена добит.

Од те своте, Невенка Јурак предала је Младену Баришићу најмање 4,31 милиона евра, а Баришић је Санадеру уручио најмање 3,78 милиона евра, сматрају у Канцеларији.

За истражиоце је нарочито важно што је у досадашња истрага показала да су у странци постојала два паралелна финансијска система.

Службеним пословањем странке управљао је Санадер, а након њега, за књиговодство ХДЗ-а, легално прикупљене донације и средства која странка добива из буџета био је задужен тадашњи генерални секретар Иван Јарњак, док је службеном благајном управљала Марица Главаш.

Паралелним финанцијским системом такође је управљао Иво Санадер, за прикупљање новца и плаћање значајнијих свота био је задужен Младен Баришић, а за ситније страначке расходе финансиране из црног фонда бринула се Бранка Павошевић, пише Нови лист.Оставите одговор