Главне опозиционе странке придружују се протестима у Јемену

САНА – Водеће јеменске опозиционе странке најавиле су да ће се придружити младим Јеменцима који већ више од двије седмице демонстрирају против режима предсједника Алија Абдулаха Салеха који се налази на власти 32 године. Ове странке, које нису подржале протесте од самог почетка, објавиле су да ће у уторак одржати протестне скупове, у знак солидарности […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 12:49

САНА – Водеће јеменске опозиционе странке најавиле су да ће се придружити младим Јеменцима који већ више од двије седмице демонстрирају против режима предсједника Алија Абдулаха Салеха који се налази на власти 32 године.

Ове странке, које нису подржале протесте од самог почетка, објавиле су да ће у уторак одржати протестне скупове, у знак солидарности са демонстрантима, јавио је АП.

„Позивамо све грађане да у уторак изађу на улице и осуде злочине режима”, саопштила је коалиција „Заједничко окупљање”, која окупља седам странака, међу којима су социјалисти, умјерени исламисти и националисти.

У недељу су одржани протести у градовима широм Јемена, укључујући пријестоницу Сану, град Таиз и луку Аден. У граду Мала на истоку Јемена 18 демонстраната је повријеђено у сукобима са снагама безбједности, навео је АП.

Званичници из снага безбједности, који су жељели да остану анонимни, тврде да је Салех у помоћ снагама безбједности у Адену послао војне јединице и тенкове.

Салех, који је раније демонстрантима понудио дијалог и обећао да снаге безбједности неће употријебити силу против њих, у суботу је промијенио став и наредио војсци да не оклијева у одбрани безбједности земље, њеног јединства, слободе и демократије.

„Борићемо се до последње капи крви”, рекао је Салех, објавила је јеменска телевизија.

Салехова влада је била слаба и прије почетка протеста због све интензивнијих активности терористичке организације Ал Каида, с једне стране, и сепаратистичког покрета на југу земље, са друге.

Када су протести почели, Салех је обећао да се неће кандидовати на следећим изборима 2013. године, али демонстранти сматрају да то није довољно.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *