Мркоњић Град: Зграда прокишњава док се не утврде надлежности

Због лоших услова становања у згради чланови 24 породице погинулих бораца и ратних војних инвалида који живе у становима у насељу Подоругла у Мркоњић Граду протестовали су у петак. На згради прокишњава кров, који није промијењен и поред обећања представника Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС датог 30. августа на састанку са представницима породица. – […]

понедељак, септембар 24, 2012 / 07:57

Због лоших услова становања у згради чланови 24 породице погинулих бораца и ратних војних инвалида који живе у становима у насељу Подоругла у Мркоњић Граду протестовали су у петак.

На згради прокишњава кров, који није промијењен и поред обећања представника Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС датог 30. августа на састанку са представницима породица.

– Од тада су прошла 22 дана, а радови још нису почели. Интервенисали смо код начелника општине Дивне Аничић, која нас је обавијестила да радови неће почети док Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС не пошаље гаранцију да ће обезбиједити дио новца за замјену крова. Станари више не могу чекати, јер је киша која је пала прије двије ноћи потопила све станове на трећем спрату – рекао је представник породица Драженко Лазендић Гласу Српске.

Лазендић каже да станари већ три године воде грчевиту борбу да докажу да кров, али и остали дијелови зграде нису саграђени по грађевинским нормама.

– Катастрофа је како је зграда саграђена, а кров прокишњава на све стране. Прије двије ноћи сам морала стављати каде, лаворе и канте да киша не потопи цијели стан. Већ три године обраћамо се Министарству и општини да нам ријеше проблем, али осим обећања ништа конкретно није урађено – рекла је Славица Рудић, чији је стан први на удару када пада киша.

У општини кажу да знају да постоји проблем, али кажу и да не постоји њихова надлежност за њега. Министарство и поред неколико ургенција још није послало писмену гаранцију за обезбјеђење средстава, тако да се није могло приступити радовима, а та гаранција треба стићи данас. За замјену крова потребно је око 40.000 КМ.

– Покушаћемо одмах да обезбиједимо извођача радова – рекао је начелник Одјељења за изградњу града и управљање имовином Дамир Сладојевић..

Радове на градњи стамбене зграде у Подоругли обављало је мркоњићко предузеће “Зид арт”.

Изградњаа зграде у насељу Подоругла почела је 2008. године, а у њу је уложено око 900 хиљада марака које је обезбиједила Влада Републике Српске, док је општина у изградњу инфраструктуре уложила 160 хиљада марака. Тадашњи ресорни министар, Бошко Томић рекао је да ће се изградњом 24 стана у Мркоњић Граду ријешити питање смјештаја свих породица погинулих бораца и инвалида од прве до четврте категорије. Преостале породице које се налазе на листи опредијелиле су се за додјелу новчаних неповратних средстава.Оставите одговор