Можда ће бити смијешно за годину дана: Турци граде аеродром и голф терене у Кнежеву

Турци хоће да граде аеродром и голф терене у Кнежеву и у склопу Еко зоне Корићани-Влашић спемни су да уложе вртоглавих 4,2 милијарде евра.

петак, 5 јануара, 2018 / 13:09

Вјеровали или не, уз аеродром са пистом дугом 1300 метара и хеликоптерским сервисом, предвиђено је да се, уз уобичајену путну инфраструктуру, унутар још неизграђеног комплекса, гости и домаћини крећу гондолама и лифтовима.

За сада, Милорад кроз село иде пјешке. Каже да су инвеститори били на терену и да су мјештанима свашта обећали.

"Наводно би требало овдје горе да се прави болница и хотел. Овдје доле на крају овога доље дијела, то су такозване Луке – требало би да се прави језеро. Вода би требало са ријеке Иломске и са ових овуда овдашњих извора да се прикупи, да се доведе да се то језеро направи”, рекао је Милорад Славнић, село Доњи Корићани код Кнежева.

На списку лијепих жеља налази се одвојени студентски и пензионерски град, па и својеврсни "Град краљева”, који ће се градити од камена, у стилу средњовјековне тврђаве. Чак и Аква парк, па и модерни ски центар. И таман кад је Милорад показао чистину гдје су Турци обећали аеродром – прекину га комшија Стојан.

"Чујем и ја нешто о томе, нешта, а запутио сам се у Тузлу пошто ми ћерка вечерас стиже из Њемачке па идем на аеродром у Тузлу. А надам се да би и овдје могао бити аеродром па да ми ћерка буде овдје слијетала”, каже Стојан Вујиновић, село Доњи Корићани код Кнежева.

Други су већ почели да трљају руке јер би, наводно за дунум земље могли да добију хиљаду марака. Резиденције са базенима и породичне виле које би се тамо градиле, бар на меморандуму који је у посједу АТВ-а, изледају више него футуристички.

Замишљено је да будући комплекс никне у селу Доњи Корићани и то на простору од око 20 километара квадратних.

Да није у питању научна фантастика, за АТВ је потврдио и начелник Кнежева. Ипак је скептичан јер је, кад се упореди, понуда из Турске скоро три пута већа од годишњег буџета Републике. И двије хиљаде пута већа од буџета којим он руководи.

"Па… по мени јесте нереално, јер ми у Кнежеву вапимо за сваким… а кад ти каже четири милијарде евра онда стварно хехехе мало, дјелује нереално”, изјавио је Горан Боројевић, начелник Кнежева.

Уз хотеле и торањ-видиковац, у плану је изградња Клиничког и рехабилитационог центра. Пошто је граница са Федерацијом близу у пројекат ће, ако се уопште реализује, бити укључене општине Травник и Кнежево, али и Владе Федерације и Српске.

И поред амбициозних најава које пристижу са свих страна, Жељка Цвијановић о томе, чини се, нема много информација.

"Која инвестиција, само ми реците тачно? Постоји неколико инвеститора који су заинтересовани за различите ствари па према томе зато питам шта је у питању”, пита Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС на питање о градњи комплекса у Кнежеву.

"Ма то ћете морати да провјерите у министарству индустрије, са њима да видите, шта и како, ко се обратио и тако даље”, одговара премијерка.

И док Петар Ђокић не одговара на поруку потврда стиже из министарства туризма. Кажу да је у питању турски конзорцијум "Херитеџ Турк”, са сједиштем у Анкари. И док најављују да би информација ускоро могла бити на влади генерални менаџер пројекта Зоран Вујиновић за АТВ поручује да турски инвеститори у Српску долазе крајем мјесеца када се очекује и потписивање уговора. Првим багерима нада се већ на прољеће.