Монти одбио Берлусконијеву понуду

Премијер Италије у оставци, Марио Монти, рекао је да се на фебруарским изборима неће кандидовати за ту функцију, мада ће "размотрити" евентуалну понуду политичких странака које су подржавале његове антикризне мере. Монти је на конференцији за новинаре одбацио могућност да креира сопствену политичку опцију и стави се на њено чело, рекавши да "нема симпатија за […]

недеља, 23 децембра, 2012 / 21:57

Премијер Италије у оставци, Марио Монти, рекао је да се на фебруарским изборима неће кандидовати за ту функцију, мада ће "размотрити" евентуалну понуду политичких странака које су подржавале његове антикризне мере.

Монти је на конференцији за новинаре одбацио могућност да креира сопствену политичку опцију и стави се на њено чело, рекавши да "нема симпатија за личне странке".

Такође је јасно ставио до знања да неће прихватити понуду свог претходника на премијерској функцији, Силвија Берлусконија, да буде премијер на челу коалиције десног центра који би подржавао тај медијски могул.

Према Монтијевим речима, разлог за одбацивање су тешке критике Берлусконија на рачун његове економске политике.

"Не могу да прихватим његову понуду", нагласио је Монти.

Прошле седмице су пролазиле у нагађањима, како у Италији тако и у Европи, шта ће одлучити Монти, којег би Европска унија волела да и даље види на челу финансијских реформи у тој земљи.

Монти је пре 13 месеци постао избор италијанског председника за премијера, пошто је Берлускони био принуђен да поднесе оставку.

На Берлусконијево повлачење утицало је неповерење међународних финансијских тржишта у њега, али и бројни скандали везани за његово име.

У међувремену, Берлусконијева странка је подржавала Монтијеву техничку владу, али ју је недавно повукла.

Монти је у петак и формално поднео оставку. Он ће ипак остати премијер до избора заказаних за 24. и 25. фебруар.Оставите одговор