Могућа је подјела Македоније

Није искључено да Македонија ускоро постане сљедећа арена словенско-албанског сукоба, пише руски дневник „Правда“. Руски историчар балканиста Владимир Путјанин рекао је да није искључено да у будућности територија Македоније буде подијељена између Бугарске и Косова, а Македонци постану национална мањина у овим земљама, преносе бугарски медији. “Важну улогу у очувању независности могла би да одигра […]

среда, март 2, 2011 / 13:46

Није искључено да Македонија ускоро постане сљедећа арена словенско-албанског сукоба, пише руски дневник „Правда“.

Руски историчар балканиста Владимир Путјанин рекао је да није искључено да у будућности територија Македоније буде подијељена између Бугарске и Косова, а Македонци постану национална мањина у овим земљама, преносе бугарски медији.

“Важну улогу у очувању независности могла би да одигра Србија, али јој сложена економска и политичка ситуација не дозвољава да буде фактор стабилности на Балкану", сматра Путјанин.

Руски експерт је рекао да Македонија наставља борбу за независност и суверенитет и сада, иако је изашла из Југославије прије 20 година.

"То што Грчка неће да призна назив Македонија и међунационална нетрпељивост стављају под знак упитника постојање ове државе. Све то дозвољава да се говори о вјештачком карактеру те балканске државе, формиране послије Другог свјетског рада као бивша југословенска република", изјавио је Путјанин.

Током 2001. године потписан је Охридски споразум на основу којег је у областима у којима живи више од 20 одсто албанског становништва њихов језик добио статус званичног. Албански политичари ушли су у Владу Македоније и, фактички, радило се о федерализацији Македоније.

То, међутим, није умирило албанске националисте. Они су наставили са притисцима на локалну власт и 2005. године добили су право да истакну албанску заставу тамо гдје су Албанци у већини. Неки албански политичари истичу да албанске области у Македонији треба да се припоје Косову, а затим, евентуално и Албанији.0 КОМЕНТАРА

  1. Apsolutno će da bude kako kaže gosp. Путјанин ! Na veliku žalost Makedonija nije imala snagu,hrabrost a i političare koji bi ju vodili nakon što se odvojila od „sise“ (srbije). Svojom nesposobnošću političari svakog dana dovode do nestanka Makedonije a narod svojom pasivnošću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *