dysko

Како почети стару пјесму?

Уредник би све полако, по закону, и културно. Но, кад вас покушају хаковати само пар сати по представљању редизајна, за очекивати је да запјевам нову пјесму. Међутим, не пада ми напамет да се бавим ситним егзистенцијама, које су у циљу гушења нечије слободне ријечи, у стању да чуче ноћу над лаптопом и штрикају скриптице које […]

среда, март 2, 2011 / 13:52

Уредник би све полако, по закону, и културно. Но, кад вас покушају хаковати само пар сати по представљању редизајна, за очекивати је да запјевам нову пјесму.

Међутим, не пада ми напамет да се бавим ситним егзистенцијама, које су у циљу гушења нечије слободне ријечи, у стању да чуче ноћу над лаптопом и штрикају скриптице које би требале да помрсе сајбер-конце редакцији јединог ћириличног портала западно од Дрине.

Можете нам прднути под Виндоуз.

Оно о чему сам ја заправо хтио да причам, јесте једна форма у јавном животу, коју је омогућила посвемашња дигитализација и интернет са неограниченим протоком: видео-колумна.

Често ми је та идеја падала на памет, када сам гледао ове наше политичаре који се прихвате посла колумнисте, па им је онда "тешко писати", "немају времена", "нијесу они таленат за то као ја…". Размишљао сам да им понудимо видео-блог, односно колумну, пошто неће бити свакодневни, па да они изрекну то што мисле, кад већ радо дају изјаве за телевизију и не мисле се о времену и таленту.

Лично мислим да је само мали број оних који не могу написати један текст седмично, али да је, генерално, највећи број оних који одбијају понуду да пишу колумне и да дају интервјуе на Фронтал.РС, зато што се боје коментара.

Стога су веома ријетки они, који смију да освану на Фронталу, пошто сам већ неколико пута до сада нагласио, а ево и поново ћу, да ми ни један коментар, осим оних који су недвосмислено некултурни и очите лажи, нећемо брисати.

Једини од наших политичара који заиста редовно пише и има искрену потребу за тим, јесте чика-Васке Рајон. Ја бих га одавно звао да се обнародује и код нас, уколико се не боји коментара, али ме у томе спречавала једна скроз лична ствар.

Наиме, на промоцији чика-Васкетовог романа, добио сам књигу џабака и са посветом (како је и ред), али иако сам је прочитао, од тада нијесам написао рецензију (што стварно није ред). Знате кад вас је нешто често брука кад помислите да требате урадити, а нијесте запослени у државној администрацији, па не можете никако стићи у трци за ‘лебац њихов насушни.

Али, ето, пошто се чика-Васке Рајон у својим Политичким љетописима први дотицао дешавања на "порталу оног Симића", ја ћу то да злоупотребим и извиним му се, уз обећање да ћу књижевнокритичку оцјену "Прстију лудих очију" сачинити и објавити што прије. Ешдаун био ко слагао.

Још ћу искористити прилику, да чика-Рајона не доведем у заблуду да смо због његове ремарке око бројача колико је остало до завршетка Аутопута на Бојани, исти и избацили. Разлог је напросто редизајн, па ћемо га вратити чим будемо смислили гдје достојно да удјенемо банер.

Не видим, такође, што је насмијано лице највећег сина свих наших народа и народности на спорном банеру, по чика-Васкету аутогол? Сад бива ми играмо против рођеног Прешједника Републике, па ће нама штетити, а њему користити што егзерцира кез и код нас на "Фурунталу"? Нас само занима да се не причају шупље приче и обећавају аеродроми, на који је најбољи новинар Требињске вале, Небојша Вукановић, рекао да ће лично изгурати авион, ако га Птица-Додо направи у року од 20 година.

Штавише, ићи ћемо корак даље, па ћемо Прешједнику омогућити видео-блог, а како ће то изгледати – чуће се. А, валахи, и видјети.

Искрено речено, ја лично пиздим на Додоа и његова стална неиспуњена обећања, а поготово што сам давно написао (и то у хартији) да је кичма Српске на линији Бања Лука – Бијељина – Фоча. И да ме занимају путеви на тој релацији, а не они према Независној Републици Хрватској на линији Купрес-Градишка, јер би тај могао одиграти економски улогу коју су имали преговори о "нормализацији" и пуштању аутопута Братство-јединство кроз Западну Славонију 1995. године.

Ало, прошли су избори, о’ладите мало и пробајте испунити бар 10% оног што сте утрапили народу пред изборе!? За то што нешто кажете – па слажете, за то ћу вас прозивати, браћо цвјећари и остали политички егзибиционисти свих колорита и амблема, све до саме изборне ћутње.

Јер ја волим све полако, по закону, и културно.

Дани(ј)ел Симић

П.С.

Нови дизајн и стари се разликују као ова два видеа. Уколико први по реду гледате нормално, а други вам кочи и прескаче, онда је и наш редизајн мало прегломазан за ваш проток. Но, ми морамо гледати у будућност, те се надати да ће нам властодршци обезбједити да немамо најспорији и најскупљи интернет у Европи. Макар у годинама које долазе.

Људски се надати.0 КОМЕНТАРА

 1. A meni se i dalje mešsečini da je puklo kod čuke što otkucava u rikverc.
  Nije valjda da je to redizajniranje posao za fizičare iz CERN-a pa se baner ne može uklopiti.

  A opet, ljudski se povući kada ti neko poruči da će te „OPRAVITI“ a znaš kako je opravljen i Vukelić ili kako je Vaskovićeva porodica dislocirana.

  Al nije majka Muju karala…

 2. Ето, тешњи нијеси могао продати муда под лабуда!!!
  Нијеси довољно радикалан према српској власти,а што се тиче „лијеве, градске и демократске“ опције Злајалоглуа Смајиног и његовијех чауша из градских средина Тешња, Високог, Маоче, Какња…

 3. Божо, видиш шта се дешава. Значи, ту сте сви. Добро је. Мало ме температура исцрпљује ових дана…, али добро је. 🙂

  Тешњак, јеси се отријезнио од јуче? А шта сте славили? Независност?

 4. ања 02.03.2011. 15:10:36

  Ањице душо, јабуково сирће привијај на табане! Не кљукај се таблетама нити каквом синтетиком, брже ћеш оздравити а имуни систем ћеш сачувати!
  Логовање свакако, још само да овај сигурносни број не буде провјера диоптрије… Може се то извести са изобличењима типа „свирл“ или слично, а не овако буквално прешарано „хемијском“!

 5. Lijepo, samo redizajnirajte, valja ici u korak sa vremenom.
  Sto se tice video uratka i pokretanja radija, svaka cast, treba podrzati domace muzicke snage, tu nema dileme. Vidjecemo u kom muzickom pravcu ce to ici. Nego, dilema je u tome, posto je to ograniceno samo na RS, sta ako se pojavi neka dobra grupa iz FBiH, pa bas ono dobro svira, hoce li imati pristup, ili ne? I mozda jos potpitanje, sta ako je grupa iz, recimo, Drvara, pa je iz FBiH, ali ipak svira na cirilici, kakva ce im biti sudbina?

 6. То радим. Тбл не практикујем, а и гдје ћеш мијешати са алкохолом, с обзиром да је Цане Пребранац закључио да сам алкохоличарка. 🙂

  Само шаљите коментар, без укуцавања сиг. броја. Може. 🙂

 7. Повремено пратим Фронтал и Симићев рад и морам признати да ријетко гдје чујем тако истините ријечи. Мислио сам да је то забрањено у РС. И једва чекам рецензију на Рајкана. Још само фали да вратите бројач и бићете потпуни. Занима ме да ли ћете икада урадити неки интервју са птицом Додо из Египта? Чини ми се да само то недостаје на овој адреси. Па да пустим тај радио док читам домаће СФ-ове директно из Плаве виле…

 8. Мислим да ће без логовања коментари бит на нивоу Сарајево-х, што није добро. За логовање.

  Ја ћу коментарисати само кад уз бројеве буду слова а,к,е,ј,в,н,о,р,с. Да не мијењам ланџ.

 9. „Ало, прошли су избори, о’ладите мало и пробајте испунити бар 10% оног што сте утрапили народу пред изборе!? За то што нешто кажете – па слажете, за то ћу вас прозивати, браћо цвјећари и остали политички егзибиционисти свих колорита и амблема, све до саме изборне ћутње.

  Јер ја волим све полако, по закону, и културно“.

  Свака ти част Уредниче, због имена и презимена.

 10. Свака част за ово око Вукановића! Он је један од ријетких који смију и хоће. Драго ми је да и у престоници имамо Симића који видим баш има муда. Алио мало је то. Мало је људи који говоре истину и не трче за властима.

  Око тог логвања мислим да вам је боље да га имате због сигурности, али безвезе ми је рећи. Јер се ја никад раније нисам логовао. 🙂

 11. Ево признајем да сам досадио и Богу и народу. Мислим, људи мене не разумију. Ја јесам најпаметнији Србин. Кад би мене сви слушали, гдје би нам био крај. Ево сада када смо сви у габули, обновићу обновљени покрет обнове и Ању узети за секси секретарицу са мрежастим штрамплицама. На конференцији за тисак ће камере бити усмјерене на њене штрамплице, а на миксети ћемо намјестити ехо мог гласа. На то ће се васколики народ навући и онда крећемо у обнову обновљивих извора. Вук има добре везе у Вашингтону и лова није проблем. То ће нам бити мамац и за остале. Како СНСД лагано банкротира, рачунамо да ће се њихово чланство прелити у СПО. Даћемо понеку донацију и Симићу за фронтал, ако није гадљив на зелене новчанице.
  Имамо идејно рјешење за грб. У ствари то ће бити слика чиче како натеже траварицу из флаше, а поред њега распупала омладинка, испред ње флаша водке на столу, а испред чиче чаша 0,2 л и у њој зуби. Имамо и химну, Америка и Енглеска биће земља пролетерска. Отворени смо и за коалиције, ако су Тешњак и Пујдо за ново братство и јединство, и ако секретарица не подигне кинески зид на граници са педерацијом. Тада ће бити касно.

 12. Ево признајем да сам досадио и Богу и народу. Мислим, људи мене не разумију. Ја јесам најпаметнији Србин. Кад би мене сви слушали, гдје би нам био крај. Ево сада када смо сви у габули, обновићу обновљени покрет обнове и Ању узети за секси секретарицу са мрежастим штрамплицама. На конференцији за тисак ће камере бити усмјерене на њене штрамплице, а на миксети ћемо намјестити ехо мог гласа. На то ће се васколики народ навући и онда крећемо у обнову обновљивих извора. Вук има добре везе у Вашингтону и лова није проблем. То ће нам бити мамац и за остале. Како СНСД лагано банкротира, рачунамо да ће се њихово чланство прелити у СПО. Даћемо понеку донацију и Симићу за фронтал, ако није гадљив на зелене новчанице.
  Имамо идејно рјешење за грб. У ствари то ће бити слика чиче како натеже траварицу из флаше, а поред њега распупала омладинка, испред ње флаша водке на столу, а испред чиче чаша 0,2 л и у њој зуби. Имамо и химну, Америка и Енглеска биће земља пролетерска. Отворени смо и за коалиције, ако су Тешњак и Пујдо за ново братство и јединство, и ако секретарица не подигне кинески зид на граници са педерацијом. Тада ће бити касно.

 13. Пуна подршка Симићу, кануће и нека кинта на тај рачун, треба то подржати, само треба и склонити лажове и будале попут симе ороза, тај лудак сваку тему упропасти. рајконијев плаћеник. склони будалу и имаш пуну подршку, а власт ову и овакву коју је народ сам себи изабрао логиком као да иде на фудбалску утакмицу па навијачки или Звезда или Партизан, као да се не ради о њиховим животним питањима, зато и треба сад да их трпе сви они који нису били спремни понијети одговорност на изборима.
  За то вријеме Фронтал може доста да учини како би се слободномислећи људи супротставили овом безумљу власти!

 14. СПО ово није писао! Ето, док се не ријеши систем логовања, да се ту лијепо зна ко је ко… не треба ни коментарисати. Ово је и наше. Петар Попара Црни је написао сјајан коментар тамо. Какво гласање?! Када је демократија некоме донијела корист. Стални коментатори, у већини, су за логовање. Док се то не ријеши, предлажем бојкот! И морам, с обзиром да сам од јучерашњег шока, сада мало дошла себи… да кажем да ово није фер. Мислим на ове подјеле. Договорите се!

 15. Ентер,

  На рачун портала могу уплатити само мој полни орган – то му је употребна вриједност!

  Постоји толико БЕСПЛАТНИХ а КВАЛИТЕТНИХ ЦееМеСова и уз минималне трошкове можеш имати ПЕРВЕРЗИЈУ од портала. Јесам ја патриота и подржаћу све домаће радиности али овај БГТ је мућак од ЦееМеС-а!

 16. Онај претходни дизајн је био упечатљив, иако је ЦееМеС био недоношче, ово сад је као што рекох МУЋАК! Док се исправиш све грешке требаће ти око 3-5 мјесеци. Нема потребе да правим мој портал, али кад бих га правио купио бих лиценцу темплејта са свим додацима и подршком на годишњем нивоу за 60е
  http://www.gavick.com/products/templates.html

 17. Добро јутро редакцији јединог ћириличног портала западно од Дрине! 🙂
  Изненађена редизајном и морам рећи свака част! Радио ме посебно одушевио.

  Симићу, добро ти стоји укулеле. Могао би да размијениш и неколико акорда на радију.

  Видим да не постоји опција у овој новој варијанти за фотографије и логовање, али мени не смета.

  Коме то треба, нека потражи утјеху на Фејсбуку.

 18. Свим фронталовцима.

  Док се не уведе логовање остаћете ускраћени за моје коментаре. Ово је идеална ситуација за болесног Сотира да под лажним именом пише бљувотине.

  Ања, добро си прокужила да оно нисам ја писао.До логовања збогОм свима.

 19. Симићу само напријед!

  Редизајн је врх и потпуно је јасно ко је кога напао. Не дајте се! Сви који су долазили на ову адресу до сада, долазили су због уређивачке политике, а не због софтвера. Што се мене тиче нисте требали уопште трошити паре на оригиналан дизајн и ЦМС. Могли сте узети темплејт неки, ја бих вас опет читао. ЈЕР БИТНА ЈЕ СУШТИНА!

  Јавићу вам се на мејл ако могу шта да помогнем волонтерски.

 20. Чича СПО доћу да те задавим голим рукама.Блатиш ме овде пред народом лажно ме оптужујеш.Ја сам те увјек под именом Сотир исмијаво овде пред свима јер си досадан.И од сада ћу ако наставиш.Као да те други не могу зезати.Вратите логовање да види кад сам ја.

 21. Овај портал је по мојем укусу. Доста је садржајан и свиђа ми се што имате модернистички приступ српском писму. Надам се да ћете дуго потрајати, јер овакво нешто је потребно да разбије многе табуе у културолошком погледу.

 22. Одлично је. Модерно и врло прегледно. Мислим да ће можда стварно бити проблем онима који имају лошије протоке, па размислите можда и о некој мање варијанти насловне коју такви корисници могу учитавати.

  Има ту још неких ситница, али писаћу вам на адресу редакције, да не кварим похвалу. 🙂

 23. Само сам дјелимично сконтао ко је ко и ко је гдје. Има мојих фаворита на обе стране (као и оних других).
  Боље је логовање. Поштеније је. Ево, и ја се захебавам под новим ником.
  Симић остао досљедан у своме ставу. Браво!!!

Оставите одговор