Пољски министар брани америчке ракете

ВАРШАВА – Шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски изјавио је ноћас током посјете Вашингтону да је његова земља против повлачења америчких ракета кратког и средњег домета из Европе, уколико заузврат Запад не добије неке нове гаранције безбједности. „То би имало смисла само ако би Запад имао неку добит у области безбједности. У овом тренутку неки желе […]

среда, март 2, 2011 / 13:52

ВАРШАВА – Шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски изјавио је ноћас током посјете Вашингтону да је његова земља против повлачења америчких ракета кратког и средњег домета из Европе, уколико заузврат Запад не добије неке нове гаранције безбједности.

„То би имало смисла само ако би Запад имао неку добит у области безбједности. У овом тренутку неки желе да САД једнострано повуче своје ракете из Европе. Ми сматрамо да би то евентуално могло да се изведе само путем преговора”, казао је Шикорски у предавању о односима са Русијом у Вашингтону, јављају данас пољски медији.

Шеф пољске дипломатије изразио је наду да ће чињеница да САД планира да размјести елементе свог новог антиракетног штита у Пољској тек 2018. године дати времена да се избјегне трка у наоружавању, те да Русија неће на тај корак одговорити јачањем свог арсенала.

„Потребна нам је сарадња са Русијом у многим областима. Алтернатива би била далеко црња”, казао је Шикорски и додао да би Европска унија поздравила када би Русија кренула у демократске реформе и постала отворенија.

Садашњи бунт који се шири арапским светом, по оцјени пољског министра, може да утиче на досадашње приоритете и Пољска помно прати шта се дешава у том дијелу свијета, тренутно прије свега у Либији, јер ће се то одразити и на предсједавање Пољске ЕУ од јула до краја ове године.

По оцјени Шикорског САД и НАТО неће моћи себи да дозволе луксуз да остају у Авганистану сувише дуго сада када су се појавили проблеми много ближе – у области Медитерана.

„Моја дефиниција успјеха у Авганистану је скромна: могућност да се из те земље часно повучемо а да предамо управљање земљом влади која би имала какав-такав легитимитет”, рекао је Шикорски у Вашингтону у дискусији након предавања на тему „Русија и безбједност Пољске”.

Претходно је пољским новинарима у САД Шикорски рекао да не рачуна да би Запад интервенисао у Либији, а да је став Варшаве да је најбоље када се кризе рјешавају у политичкој конфигурацији и према стандардима мјеста где су избиле.

„Не призивајмо вукове из шуме. Илузија је да ми споља можемо да наметнемо рјешење”, рекао је Шикорски.

„Сви у Европи се бринемо за судбину Либијаца, за стабилност Либије и какве то посљедице може да има по Европу. Либија је наш сусјед. А питање политике сусједства за коју ће Пољска као предсједавајућа земља ЕУ бити одговорна врло је важна”, казао је Шикорски.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *