Множина: Аеродроми РС годину завршили у минусу

Предузеће "Аеродром Републике Српске" прошлу годину завршило је у минусу од 852.469 марака, чиме је акумулирани губитак достигао 5,4 милиона КМ, рекао је "Гласу Српске" извршни директор АРС Милан Драгић. Он је нагласио да су лани укупни приходи овог предузећа износили око 2,1 милион, док су расходи премашили 2,9 милиона КМ. – Највише новца у […]

уторак, март 5, 2013 / 10:07

Предузеће "Аеродром Републике Српске" прошлу годину завршило је у минусу од 852.469 марака, чиме је акумулирани губитак достигао 5,4 милиона КМ, рекао је "Гласу Српске" извршни директор АРС Милан Драгић.

Он је нагласио да су лани укупни приходи овог предузећа износили око 2,1 милион, док су расходи премашили 2,9 милиона КМ.

– Највише новца у прошлој години потрошено је на бруто плате и накнаде зарада запослених и то више од 1,2 милиона КМ. Предузеће је лани запошљавало 61 радника – рекао је Драгић.

Он је нагласио да је за амортизацију у 2012. години утрошено 738.090 марака.

– За плате и амортизацију лани је потрошено највише новца. Остали трошкови нису значајни насупрот ових издатака – рекао је Драгић.

Када су у питању приходи, Драгић је рекао да је АРС највише новца лани зарадио од опслуживања авиокомпанија, и то 368.573 марке.

Према његовим ријечима, предузеће је лани добило грант од Владе РС у износу од 900.000 КМ, а исти износ гранта АРС је дозначен и годину раније.

Вршилац дужности директора "Аеродрома РС" Даворин Михић рекао је да акумулирани губитак предузећа од 5,4 милиона КМ не угрожава рад АРС. Он је додао да ове године планирају увођење нових авиолинија које би требало да смање губитак.

– "Аеродром РС" је 2012. годину завршио углавном сређујући стање у самом предузећу. Имали смо низ инспекција, од којих се највећа односи на добијање сертификације АРС, гдје смо утрошили сва расположива средства и вријеме које смо имали. На крају смо добили сертификат – рекао је Михић и додао да грант Владе РС за ову годину износи 1,9 милиона КМ.

Он је нагласио да је у току процедура уједињења "Аеродрома Требиње" са "Аеродромом Бањалука", те додао да све иде планираном динамиком.

План пословања

Михић је рекао да је у току доношење плана пословања "Аеродрома РС" за ову годину.

– Финансијски план завршен је и на основу њега радимо план пословања за ову годину. Такође, план пословања мора се уклопити са документацијом о уједињењу "Аеродрома Требиње" са "Аеродромом Бањалука" – рекао је Михић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор