ММФ: Диференцирана стопа ПДВ-а не штити сиромашне

Диференцирана стопа ПДВ-а није посебно ефикасна као начин заштите грађана са ниским примањима, сматра резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Милан Суц. "Искуство показује да је прерасподјела прихода у корист грађана са нижим приходима, која се тако може постићи, заиста лимитирајућа. Бољи начин је користити приходе од ПДВ-а кроз социјално циљане расходе", рекао је […]

понедељак, фебруар 21, 2011 / 12:26

Диференцирана стопа ПДВ-а није посебно ефикасна као начин заштите грађана са ниским примањима, сматра резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Милан Суц.

"Искуство показује да је прерасподјела прихода у корист грађана са нижим приходима, која се тако може постићи, заиста лимитирајућа. Бољи начин је користити приходе од ПДВ-а кроз социјално циљане расходе", рекао је Суц.

Према његовим ријечима, због тренутно тешке фискалне ситуације, БиХ не може себи да приушти смањење свеукупних прихода од ПДВ-а, што значи да би нижу стопу на основне намирнице, као што је храна, која чини велики дио потрошачке корпе, морало пратити оштро повећање пореске стопе на осталу робу и услуге, како би укупан ниво прихода остао непромијењен.

Суц је нагласио да стручњаци генерално фаворизирају јединствену стопу ПДВ-а зато што међународно искуство показује да диференциране стопе ПДВ-а имају недостатака, јер повећавају трошкове администрације и провођења закона, често воде несугласицама у погледу дефиниција и пореске евазије, а отежавају и супростављање будућим притисцима за увођење више стопа.

Говорећи о усвајању глобалног фискалног оквира, резидентни представник ММФ-а у БиХ истакао је да је његово кашњење разлог за озбиљну забринутост, не само када је ријеч о буџету институција БиХ већ и о буџетима ентитета.

"Важно је интензивирати разговоре унутар Фискалног савјета и доћи до брзог рјешења проблема. То би уклонило садашњу неизвјесност и омогућило планирање буџета за 2011. годину, што је од кључног значаја за пружање континуираног сервиса владе према грађанима БиХ", рекао је Суц.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је прошле седмице да би увођење диференциране стопе ПДВ-а могао да буде један од одговора за задржавање цијена основних прехрамбених производа.

"Подржаћемо приједлог за увођење диференциране стопе ПДВ-а, а од Управе за индиректно опорезивање БиХ тражићемо да направи анализе", рекао је Џомбић.

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *