Гадафи: Либија није Египат

ТРИПОЛИ – Син либијског лидера Муамера Гадафија саопштио је преко државне телевизије да његов отац и даље управља земљом уз подршку војске и да ће се борити „до последњег човјека, жене и метка“. Гадафијев син рекао је да ће његов отац издржати. "Ми нисмо Тунис и Египат. Муамар Гадафи, наш вођа, води битку за Триполи […]

понедељак, фебруар 21, 2011 / 12:24

ТРИПОЛИ – Син либијског лидера Муамера Гадафија саопштио је преко државне телевизије да његов отац и даље управља земљом уз подршку војске и да ће се борити „до последњег човјека, жене и метка“.

Гадафијев син рекао је да ће његов отац издржати.

"Ми нисмо Тунис и Египат. Муамар Гадафи, наш вођа, води битку за Триполи и ми смо са њим. Оружане снаге су са њим, десетине хиљада њих упутили су се овдје да буду са њим. Борићемо се до посљедњег човјека, до посљедње жене и посљедњег метка", рекао је он.

У скоро 40 минутном говору Сеиф ал-Ислам Гадафи, признао је да су се немири проширили и на главни град Триполи као и да су демонстранти заузели неке војне базе, и домогли се тенкова и оружја.

Сеиф ал-Ислам Гадафи упозорио је демонстранте да ризикују да изазову грађански рат у коме ће либијско нафтно богатство изгорјети.

Млађи Гадафи је у свом говору признао да је војска направила неке грешке током протеста зато што војници нису обучени да се суочавају са демонстрантима, али је рекао да је број мртвих преувеличан и навео да је погинуло укупно 84 људи.

Он је рекао да ће наредних дана бити покренуте реформе и описао то као "историјску националну иницијативу". Додао је да су власти спремне да укину нека ограничења и да почну преговоре о уставу, као и да промијене неке законе укључујући законе који се односе на медије и на кривични закон.

Послије његовог говора услиједили су жестоки обрачуни безбједносних снага са демонстрантима на погребним поворкама у источном граду Бенгазију, у коме је само у недјељу погинуло 60 људи према наводима једног љекара из једне од болница у том граду.

Упозорио је да ће Либија поново постати колонија ако се наставе протести.

Рекао је да ће се искорјенити "џепови побуне" и да ће војска одиграти главну улогу у поновном успостављању реда, а за нереде је оптужио исламисте, хулигане, медије, пијанице, наркомане и странце, укључујући Египћане и Тунижане.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *