Мира Пекић о економији у Дејтонки: Расту само задужења – дуг досегао 12 милијарди

"Јавни дуг у БиХ је у 2020. години повећан за 943 милиона КМ. У години када имамо све негативне показатеље, од пада економске активности, преко пада БДП-а, пада прихода од ПДВ-а, једино што је расло јесте задужење", рекла је посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мира Пекић.

понедељак, 12 априла, 2021 / 16:51

Пекић истиче да се дугови гомилају годинама и да је тренутно задужење на свим нивоима – од општинских преко ентитеских до нивоа заједничких институција – достигао 12 милијарди КМ.

"У том укупном дугу није приказан дуг јавних предузећа, што значи да је дуг заправо много већи", каже Пекић.

Она каже да је очигледно да је власт способна само да задужује, што је опасна игра, када се узме у обзир колико је слаба привреда, што може да нас доведе до дужничког ропства:

"О томе причамо годинама, а 2020. година је показала сву слабост у БиХ и све што је власт чинила, односно није чинила да се стање поправи", каже Пекић.

Пекић додаје да неспособност власти најбоље илуструје и чињеница да грађани морају да плаћају и пенале за она средста за која се власт задужила, а нису утрошена:

"За 2020. годину требамо платити 4 милиона КМ пенала, док је то у 2019. било 7 милиона. Значи, за двије године ми плаћамо 11 милиона КМ пенала само зато што власт није имала јасан план и није знала чак ни како да утроши средства која је узела од међународних кредитора", рекла је Пекић.

Пекић истиче да једина задужења која себи можемо приуштити јесу она за економске инвестиционе пројекте од којих се у будућем времену може очекивати нова вриједност од које се могу враћати дугови.

"Умјесто тога, расте јавни дуг, али расте и буџет заједничких институција БиХ који служи за расходе. У протеклој години, која је сама по себи била тешка и изазовна, средства из буџета заједничких институција искориштена су и за куповину нових аутомобила, намјештаја и других непотребних издатака. У овој години, поред већ узетих мањих кредита, власт је затражила и нових 500 КМ милиона кредита од ММФ-а, од чега пола долази без икаквих услова, а на другу половину се чека након што буду испуњени одређени политички услови. Бојим се да ћемо поново доћи у сличну ситуацију као када је ‘акцизна коалиција’ усвојила више акцизе на гориво да би се могли враћати кредити. Можемо у догледном периоду очекивати и раст пореза, а што, наравно, плаћамо сви ми, а неспособна власт само зна да задужује", закључује Пекић.Оставите одговор