Mir Boziji, Hristos se rodi!

Не видимо зашто је проблем да се овако не честита неки вјерски празник, уколико већ редовно користите ово писмо? И ако вам је главна максима, важно је да се разумијемо?

петак, 8 јануара, 2021 / 00:12

Прва објава: недеља, 8 јануара, 2012 / 19:46

Немамо ми против латинице ништа, посебно кад пишемо француски или енглески. Мање смо трпељиви на разноразне појаве, које нам не долазе до мождане коре. Попут нападног србовања на латиници, или промјене тастатуре када се хоће рећи нешто опако национално.

Један од повода што постоји Фронтал.РС је практичан доказ да се ћирилица може користити. Не само за навијачке транспаренте, политичке плакате и вјерски материјал типа смртовнице.

То можда наизглед није битно, али у земљи гдје половина становништва користи рачунар и дубоко вјерује да се на њему пише искључиво латиницом "јер су га измислили Американци", то није мала ствар.

Све што желимо рећи је да је азбука потпуно функционално писмо за кориштење у свим областима. А наше. Зато је немојте етикетирати и користити у обредне сврхе, ако је већ не користите свакодневно. Добра је и латиница за Божић, ако је добра за љубавне стихове. И обрнуто.

Разумљиво није и правилно

Вјеrujем da овu рečeнiцu saвршено dобро моžeте раzуmjeти. Овај стил се додуше не користи, осим кад високи представници намећу одлуке и онда их објављују, али користи се латиница без квакица, латиница са измишљеним африкатама (tj, ch, zh, sh).

Шипарице користе и w и q и удуплавају слова кад шаљу поруке, што опет није неразумљиво. Брзо се ухвати систем, и chita sse bezz prroublemma. MWA!

МВА, МВА, МВА!

Наравно, чему учење нових правила уколико имате најсавршеније писмо којим можете написати било шта. Измишљање нових говора само за себе свакако је одлика шизофреније.

Не би да пуно давимо причом о комуникологији, поруци и коду. Само треба примијетити да није логично да неко у медијима мијења код кад дођу празници. Уколико је један код добар, зашто га мијењати?

Још је смјешније кад исти медији почну на латиници ламентирати о нестајању и угрожености српског писма. Ево једноставног рјешења како дати допринос спасавањУ ћирилице: Направите ћирилилну опцију сајта. Или почните штампати ћирилицом новине.

Немојте нам о томе кењати латиницом.

Данас се налазимо у времену који подсјећа на опис Вука Караџића, о стању у његовом времену. Свако пише по свом, неко по старом, неко по новом, а ако не знаш како – онда смисли своје. Како разумјети да на разим сајтовима у истој реченици можете прочитати Microsoft softver. Зашто не Мајкрософт (или Микрософт), а поготово зашто онда не software? Зашто послије тога wifi, кад првог слова код нас нема у употреби?

Чудом се не може човјек начудити кад од неких људи чује, како никад нису чули за Епл, већ знају само за Аpple. Онда ће вам додати како смо сви ми луди, јер рачунар не зовемо компјутером, а телевизор нам не смета. То као није српска ријеч?

Рећи да се не може написати Епл, већ само Аpple, у данашњем времену глупости је у рангу сказа да су бијели људи по нечем кључно бољи од жутих или црних.

Расистичка будалаштина, за коју недостају научни докази. Пишемо тако, јер смо бијели људи. Ако се Срби још рачунају међу њих?

Могли би споменути како у Русији и Мекдоналдс пише овако како смо ми написали. Али како наши лингвистички расисти имају аверзију према овој земљи. Узећемо за примјер адекватнију.

Словенију.

Ево, не само доказа да постоји Епл, већ и да једна земља коју вјечито исмијавамо због величине и броја становника, пише копирајући од Вука Стефановића Караџића – онако како чита.

Иако сва слова из имена марке Аpple има у свом алфабету.

Добро, покој души Јернеју Копитару

Да не останемо дужни за телевизију, она заиста јесте српска ријеч. Кована је од ријечи латинског поријекла, али је прилагођена нашем језику. Иначе би била телевижн.

Данас, нама не треба Вук Караџић да постави нове темеље језика и писма. Довољно је само да једно министарство провете већ постављене стандарде обзнани, и донесе закон да се морају поштовати.

Гдје је обавеза да потрошачи добију рачуне на свом писму? Гдје обавеза да филмови буду титловани исто тако? Гдје да сајтови требају имати и ћириличну опцију?

Доста је више слушати о равноправности писама, која важи само ако нешто треба написати (још) и латиницом.0 КОМЕНТАРА

 1. „Ценим да си аутентични српски јунак.“ 🙂

  Овај текст има једну фашистичку ноту.
  Да ли ви то нас учите да латиница није српско писмо? Не видим због чега ја не бих могао користити оба писма равноправно. Шта, као бићу мањи патриота и родољуб ако користим и латиницу? Ако ми је љепше да честитам празник ћирилицом ја ћу га честитати ћирилицом, ако се осјећам комотније да користим латиницу у неку сврху ја ћу је користити. Честитати бајрам мом другу Ибри или другарици Сабини на ћирилици је провокација. Није да се стидим ћирилице, већ би Ибро то схватио као провокацију. Не видим зашто би једно писмо искључивало друго. Осим ако ниси ограничен и усковид или фашиста.
  Такође потпуно је нетачно „да је ћирилица потпуно функционално писмо за кориштење у свим областима“. То изјавити је велика глупост. Ако се у некој науци нпр. биологији пише уџбеник на ћирлици, сви латински називи ће бити написани оригинално у латиници на латинском. А неће бити презначавани у ћирилицу. Замислите кад би доктори почели писати латинске називе на ћирилици, а при том би сваки користио неко своје правило презначавања. Исто тако ћирилица није у опште функционална у ајтију. Јел’да ружно кад напишем ајти а не ИТ, а није ни згодно да пишем ите умјесто ајти, а кад бих написао ај ти то би значило сасвим нешто друго. Елем, ја нити могу написати УРЛ на ћирилици нити могу програмирати на ћирилици, нити могу урадити сијасет других ствари на ћирилици кад је софтвер у питању. Може ли се написати било који ХТМЛ таг на ћирилици? А је ли љепше кад напишем хајпер текст маркап ленгвиџ или Hyper Text Markup Language? Ајде напиши на српском embedded software? И зашто писати Епл, зашто не написати Јабука, ако ћемо ићи у крајности?
  Ја сам лаик за правила писања, али по мени ако се латински називи могу писати у оригиналу или мјерне јединице латиничним скраћеницама, не видим зашто се не би могли писати у оригиналу и енглески називи појмова за које не постоји адекватан превод.
  Такође мој је избор кад ћу користити латиницу или ћирилицу, за који празник и у којој мјери, а тај избор у опште не мјери величину мог патриотизма.
  Srećan vam dan Republike Srpske!

 2. О каквој провокацији причаш? Твој другар Ибро треба да зна да је српски језик писан ћирилоцом званичан језик у БиХ. То што комшије не воле ћирилицу не значи да због њих ми треба да се стидимо нашег писма.

 3. Али не значи ни да требаш неком забадати трн у нос. Поготово ако му честиташ вјерски празник. Да ли да пријатељима американцима честитам Божић на српском ћирилицом, 7. јануара? Или да им честитам на енглеском како доликује? Ако њима честитам на енглеском не видим зашто не бих муслиманима честитао латиницом, ако знам да они не прихватају ћирилицу као своје писмо.

 4. Ћирилица не носи на себи знак „само за православне и Србе“. Муслимани у Русији и пост-совјетским муслиманским републикама пишу ћирилицом, код нас се ваљда и у Федерацији учи ћирилица, разумиће шта пише боље него да честитку саставиш на арапском.

  П.С Кад смо већ код језика, један мали савјет. Много људи на интернету пише латиницом јер им је мрско да иду на Language Bar па да тамо бирају језик. Комбинација тастера Alt+Shift мијења језик на лакши и бржи начин. B-)

 5. Бојане од таквих као што си ти су и постали потурице. Ти си један прилично не образован дечко а у прилг мојој тврдњи је и твој текст. Турци не пишу ћирилицу јер их она подсећа на њихове корене, и користећи је признају сву бесмисленост њихових предака. Зашто ми не урадимо оно што су урадили Кинези и Арапи. Сва имена фирми, хотеле и сл. су написали на својим писмом а испод енглески , француски или језик којем преферирају и замисли алфабетом те државе. Жалосно је како је све више удворица попут тебе који се улагују онима који би Републику Српску попили у чаши воде.Јадан си и ти и твој жал за латиницом.

 6. Не знам зашто би ћирилица била увриједљива за било кога ко је мој пријатељ. Ако га вријеђа моје писмо… онда није мој пријатељ. Мислим да и ми сами правимо проблем константним склањањем, извињавањем, прилагођавањем… другима који никако да се прилагоде нама и сл.

  Да би опстала ћирилица мора да буде на сваком кораку. И треба све да пишемо ћирилицом, Руси то раде, чак и Македонци.

  Ћирилица је најједноставније писмо јер нигдје не постоји то да један глас има само један знак… она може да буде нешто по чему ћемо да будемо препознатљиви…

  Браво за текст!

  П.С. Немојте да критикујете Бојана, има право на свој став. Мени је драго да он пише ћирилицом!

 7. Бојан Нишевић, 09.01.2012. 15:23:40
  potpisujem nema se sta dodati ni oduzeti.bas bih volio da mi neko objasni zasto je cirilica srpska a latinica nije a da ne mlati hiljadu puta ponavljane gluposti.prvobitnu cirilicu su napisali papini izaslanici cirilo i metodije, latinica je nastala i vise puta modifikovana prije nastanka hriscanstva a pogotovo prije podjele hriscanstva.bascanska ploca (ostrvo krk u hrvatskoj) je napisana vrstom cirilice a sto se oni stide svog njihov je problem tako da nema ama bas nikakve veza nacija i pismo na ovim prostorima a pogotovu ovo sto tvrdi ovaj polupismeni moskvarusija da muslimani ne pisu cirilicu jer ih podsjeca na proslost jer ako su im se pretci i poturcili bilo je to prije danasnje cirilice i Vuka Karadzica.sto se pravopisnih gresaka tice ne bih valjda trebao pisati velikim slovom ime jednog stada „stoke sitnog zuba“?ako se neko osjeca povrijedjen ovim srbin i srbija nek se malo potrudi pa doprinese da moj narod i matica zasluze velika slova a ne da se busa u prsa raznim glupostima tipa moje lizalo je sladje, moskvarusija kad si toliko hrabar i pametan sto se ne potpises ko Bojan?
  „Koga možemo kriviti za ovakvo stanje u zemlji?

  Sami sebe! Da li gradjani BiH glasaju za stranke koje su ih odvele u rat? Glasaju! Da li znaju da glasaju za lopove? Znaju. Da li ćute? Ćute. Evo sad im ukidaju muzeje, bilioteke i šta rade gradjani? Ćute. Ovih u Banjaluci se to kao i ne tiče – gluposti, isto to važi i za Mostar. U Sarajevu takodjer ćute.

  Naravno da je manipulacija sa nacijom način da se ostane na vlasti, naravno da je manipulacija u medijima način da se ostane na vlasti, naravno da Tadić podržava Dodika zbog sebe, a ne zbog zbog bosanskohercegovačkih Srba. Ali, da li to gradjani u RS znaju? Naravno da znaju. Da li nešto čine? Naravno da ne čine. U Hercegovini mi kažu da su ovi u HDZ-u lopovi i šta rade – glasaju za njih.“(Nenad Pejic)
  ako je sve ovo tacno sto bih ja ime nekog od ovdasnjih „naroda“ pisao velikim slovom kad ovo ni stoka ne bi trpjela?
  ukratko sve se svodi na biznis pa posto Bojan i ja imamo ponesto u glavi zivimo od svog znanja a onaj ko nema zivi od „srpstva“ itd jer je puno jebeno ratovati za srpstvo(da se razumijemo protekli rat u bih je biznis a ne rat za naciju), puno lakse je piskarati anonimno na sajtu.

 8. „bas bih volio da mi neko objasni zasto je cirilica srpska a latinica nije“

  Ћирилица се развијала и пратила српски народ од средњег вијека, латиницу су Срби почели да користе тек након уједињења са Хрватима и Словенцима 1918.

 9. Ћирилица се развијала и пратила српски народ од средњег вијека, латиницу су Срби почели да користе тек након уједињења са Хрватима и Словенцима 1918.
  naravno pogotovo oni u vojvodini, madjarskoj, austrougarskoj a medju tim su i moji pretci i zasto sam zbog toga manji srbin?

 10. Нишевићу, какве све ти глупости можеш извалити, то је невјероватно. сам себи у уста скачеш. Равноправно може да се користи латиница у српском, а у латинском не може. ето видиш да си леват.

  Епл је Епл, име фирме. Не преводи се, него се пише како се чита. не мора свако знати енглески да би могао да чита српски.

  Српски интернет адресе крећу од празника светог Саве. чему урл кад се може рећи адреса. Што би писао ембед софтвер (о, види, може) ако се може превести. и то све што си написао може се превести.

  елем, мени никако није јасно што љекари пишу на латинском, кад се може рећи име болести на српском, али ето, не петљам им се.

  Што се тиче кодова, то је програмски језик, и пише се правилима која су постављена. Опет долазимо до тога, правила су правила, нема језика са два писма, српски је ћирилица

 11. Живјела Република Српска. Никада нећу прихватити ову гамад што сије мржњу и прозива да се нама деси „коначно рјешење“. Република Српска је фактор, свиђало се то некоме или не. Мука ми је од ових федералних будала који траже оно што бити не може. Још чудније ми је када Србија дозволи да онај шупак Луковић сједи у Србији и пише онакве коментаре, он и његови подобници са листе Сороша и иних „пријатеља“ нашег народа. Један интересантан је и из Бањалуке. Динко Грухоњић- МАЈМУНЧИНА. Погледајте шта пише http://www.e-novine.com/stav/56630-Dan-kad-slavi-smrt.html У том свом срању, написа он за нас да смо најгори на свијету, а блентава Србија, Војводина и Нови Сад су му дали гостропримство у рату и школовање, а он ем је тамо аутономаш, ем је мрзитељ мога народа. Мати му је поријеклом са Мањаче, Српкиња, али га је изгледа само „бабо“ васпитавао. Или је Сорош пресудан. Углавном једе тај шупак српске кобасице и ожењен је за Српско женско чељаде, а мрзи Србе, јебига. У каквој он агонији живи. Како га треба ишамарати када дође у Бањалуку, смрадина једна. Данас ја од досаде нађем ово смеће на смећарским е-новинама (да се овако пљује у УСА по американцима, за 24 секунде би сви били у неком Гвантанаму, као издајници, ал у Србији може све, ваљда) и региструјем се и напишем неколико постова, овом смећу што тамо пљује по нама, након пола сата Луковићеви чувари све избрисаше, то је тај слободни портал. Ништа важно, рекох само да подијелим то на нашем порталу. Сваки дан ми непријатељи јачају вољу да морамо пут самосталности, макар и ратовали поново..

 12. ШикуљакM, 09.01.2012. 20:49:50
  Маркане чини ми се да си ти важан дио овога портала, барем сам тако закључила читајући га поприлично редовно…Е сада како год и шта год али једном од својих читалаца писати да је „глуп“ и „леват“ заиста није примјерено.
  Волим ћирилицу, треба је заштити али не претјеривати и инатити се тамо гдје то заиста не приличи. Дио око оглашавања, реклама и сл. је на локалним заједницама и држави. Важно је подићи свијет људи о значају нашег писма, а то не значи да треба сатанизирати латиницу.
  Данас је знак србовања посталу тутнути на мајицу Чича Дражу, двоглавог орла, бацити највише петарди за Бадње вече, бусати се у прса: Србија, Србија!
  Многи од тих букала не знају моного важних ствари о себи, нашој држави, многи нису прочитали ни капитална дјела наших писаца, али су у цркви тутнули стоју па мисле да су СРБЕНДЕ!
  Поправити себе, учинити се бољим значи и допринјети својој држави.
  Мислима да је Бојан великим дјелом у праву…
  И сада би било сасвим нормално након коментара М.Шикуљака да сутра у Гласу или Независним изаће чланак: Глупани, мајмуни, левати, шупље тикве са Фронтала тврде да је нама држава поклонила гомилу пара…мо“ш мислит’ 😛

 13. Šikuljak naravno ne bi trebao pisati Niševiću ovako kako mu napisa, ali možda se znaju pa ga namjerno zeza. Ne ulazim u to.

  Može se reći da postoje argumenti da se Niševićeva priča potkrijepi, ali on ih ne zna i sve što je napisao uopšte nisu argumenti, nego slabe tvrdnje. Alo, ljudi, čuj uvirijediće se neko što mu pišete ćirilicom! !! Pa mislim stvarno, pa takav će se uvrijediti onda ako pred njim kažete da ste iz RS. Itd. itd…

 14. Бојан Нишевић, 09.01.2012. 15:23:40 [24733]

  „Да ли ви то нас учите да латиница није српско писмо? „

  http://srpskacirilica.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:2011-01-22-21-14-15&catid=49:2011-01-25-11-44-37&Itemid=94

  http://srpskacirilica.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=117:-q-q&catid=57:2011-02-27-08-57-23&Itemid=97

  Едукуј се мало, испадаш најблаже речено бимбоњица!

  УП.Но хард филингс B-)

 15. moskvarusija, 09.01.2012. 19:13:59
  „Ти си један прилично не образован дечко“

  Ето ти си образован или образована па пишеш придјев и рјечцу не одвојено.

  ШикуљакM, 09.01.2012. 20:49:50
  „Нишевићу, какве све ти глупости можеш извалити, то је невјероватно. сам себи у уста скачеш. Равноправно може да се користи латиница у српском, а у латинском не може. „

  Да ли ћеш ти, о паметни шикуљку, у било ком уџбенику из биологије написаном на ћирилици наћи латинске називе биљака написане на ћирилици или латиници? Очигледно ниси добро прочитао мој коментар или ти је моје писаније прекомпликовано за схватити из првог пута.
  Шта значи то „ембедед софтвер“? У ком рјечнику српског језика можеш наћи објашњење за овај појам? А да га преведем, пола инжењера не би на прву сконтало о чему причам. То је само један од простијих примјера, постоје много компликованији изрази у овој области који кад се преведу потпуно изгубе смисао. Ајде преведи интернет или интранет. Доктори или правилније љекари, биолози и други користе латински у својим наукама јер је то универзални језик. Тако је и кренула употреба латинског у наукама да би научници лакше комуницирали. Али пошто си ти паметан није требало да ти објашњавам зашто докотри користе латински. Е исто тако је енглески универзалан у неким другим наукама.
  Епл није Епл, већ је Јабука и лого им је јабука, али и то си већ знао јер си паметан. А исто тако зато што си паметан знао си да не могу написати адреса за УРЛ јер адреса може бити и поштанска, а УРЛ је Uniform resource locator што како видиш у преводу нема везе са адресом. Такође ти као паметан младић би требао знати да је интернет глобалан, тако да малобројни ћирилчни УРЛ-ови ми ништа не значе јер ћу већину њих и даље писати латиницом у мом браузеру.
  Што се тиче програмских језика управо си доказао моју почетну тврдњу да је апсолутна глупост написати „да је ћирилица потпуно функционално писмо за кориштење у свим областима“. Ето довољно си паметан да видиш да није функционална у програмирању, барем кад су популарни програмски језици у питању.
  А ти ако си толики патриота и родољуб скини ту заставу под којом су наша српска дјеца убијана и немој држати тог масона безбожника на свом аватару. Та застава је укрвављена милионима невиних жртава широм планета, а ти је родољубиво држиш да представља твоју личност.
  Српски је језик, а писмо је латиница и ћирилица.

 16. Код нас сваки упишанко који смрди на пи’у и сједи по вас дан у кладионици; саставља фудбалске репрезентације Енглеске, Велса, а богами и Шпаније… Државу нам воде гимназијски професори или бивши пандури, парламентарне партије шибицари без дана радног стажа а са добрим и дуговјечним везама са наркодилерским подземљем – српским а богами и шиптарским…

  Стога, чему чуђење што нам расправе о језику и писму воде млађи компјутерски програмери и слични шлосери, обзиром да им интелигенција и усмјерено образовање говоре да је „програмски језик“ и „машински код“ исти кЈурац као и СрБски језик и Ћирилично писмо…:D
  О књижевности да и не говоримо…
  „Три човјека у чамцу, а о псу да и не говоримо“…B-);)

 17. jea, 09.01.2012. 23:38:04
  Očigledno neki imaju skučene intelektualne sposobnosti pa im treba pobliže objašnjavati. Ako nekom ko ne govori srpski čestitam praznik, čestitaću mu na njegovom jeziku. Ako muslimani ne prihvataju ćirilicu kao svoje pismo, čestitaću im na latinici. Naravno ako je ta čestitka dobronamjerna, a ne provokatorska. Ako imaš neke kontra argumente slobodno ih napiši, nije dovoljno samo reći da ja imam tvrdnje umjesto argumenata.

  buddha, 09.01.2012. 23:39:40 [24806]
  Ovo demagoško izlaganje sa linkova stoji isto kao i tvrdnje profesora sa početka stranice. Ali ja to posmatram ovako, ako uzmemo da latinica postoji od cirka 700. godine prije Hrista, a ćirilica od cirka 940. poslije Hrista, zaključjemo da je latinica starija od ćirilice oko 1640 godina. A kako su Srbi najstariji narod na svijetu onda zaključujem da su prvo počeli koristiti latinicu, pa je po meni latinica srpskije pismo od ćirilice.

 18. Бојан Нишевић, 10.01.2012. 00:20:59

  Батане, наравно да си се примио на шлосера као што сам и очекивао…:D
  Ја опет, из већине твојих постова видим да куља неизмјерна гордост на твоје познавање рачунара и понеког од програмских језика. И ништа више! Заиста би било смарање с тобом водити дискусију о националном писму, језику или традицији…
  Промашујеш тему, пишеш честитке некому ко НЕ ПРИЗНАЈЕ нешто твоје, а ти признајеш СВЕ и још се тиме дичиш као и они монтенегрини из газда ДаниЈеловог буђавог текста од прије десет годиница, и све у том стилу…

  Види синак, ја имам једну производну радионицу. Стекао сам и неки углед на највишим мјестима. Добио сам и нека признања у Бриселу, на Еуреци и томе слично. Трејдмарк није мала ствар у овим вукојебинама… Али ‘оћу да ти кажем, тој бриселској братији професора, масона и осталих „прасона“ НИ НАЈМАЊЕ није сметало то што САВ текст на етикетама, паковању и свему што иде уз опис производа ћирилични НА СРПСКОМ и РУСКОМ, а латинични НА ЕНГЛЕСКОМ, талијанском или њемачком. Ни мени не смета читати или писати латиницом енглески, али ми смета кад дојучерашњи мусави балијица који је са мном сједио у истој клупи у основној и писао еС-Ха „једне седмице ћирилицом, а друге латиницом“ сада „не признаје“ моје национално писмо. А оно је то из културолошких и дубоко духовних па ако хоћеш и САКРАЛНИХ разлога а не само због пуке математике и збрајања вјекова српске писмености!
  Твој коментар на тему старости латинице и упоредне старости „народа најстаријег“ говори о отровном цинизму који си покупио од својих пријатеља којима честиташ њи’ове празнике, а они те не признају…

 19. Божо Чукеранац, 10.01.2012. 00:42:57 [24817]
  Nisam ti ja ni sinak ni batan, niti se imam šta primati na tvoje laprdanje. Apsolutno me nije briga šta ti imaš. Ko je ovdje šta, je off topic koji si ti pokrenuo. Ti ovdje pod Kusturicinom slikom i pseudonimom možeš napisati i da si sam Nikola Tesla i to ne pije vode dok se nepotpišeš i ne prikažeš.
  Programiranje sam spomenuo kao praktičan primjer i ne vidim šta je tu loše i u čemu je tu „gordost“. Pomenuo sam IT jer je to jedna oblast u kojoj se koristi engleski jezik i na svakom će jeziku većina stručnih pojmova pisati na engleskom ili skraćenicama engelskih riječi.
  Sve ono što sam ja napisao u opšte nije u suprotnosti sa etiketom na ćirilici. I ja sam stava da nam treba više ćirilice u svakodnevnoj upotrebi. Meni je čak ćirilica ljepša vizuelno, a neka dizajnerska rješenja mogu biti znatno efektnija ako su na ćirilici. A da li bi toj briselskoj bratiji profesora bilo neprikladno da su ti etikete bile samo na srpskom ćirilicom ili latinicom? Što ćeš im pisati na drugim jezicima osim svog koji ti priznaješ!