Бил Гејтс у пројекту блокирања сунчеве свјетлости

Научници са Универзитета Харвард раде на слању балона изнад Шведске како би тестирали хоће ли блокирање сунчеве свјетлости које директно утиче на Земљу помоћи у борби против глобалног загријавања.

среда, 6 јануара, 2021 / 13:28

Прво тестирање, које би се могло догодити следеће године или почетком 2022. године, финансијски је подржао и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс.

Овај први тест био би само тест балона и инструмената који би се користили у експерименту. Научници би проучавали хемијске реакције у стратосфери кроз балон који би летио 10 километара изнад Земље. Пројект су финансирали приватни донатори, а сада им се придружио Бил Гејтс.

Крајњи циљ пројекта је кориштење балона за слање рефлектирајућих честица у атмосферу у нади да ће блокирати или ограничити директну сунчеву свјетлост на Земљу и смањити учинке глобалног загријавања.

Пројекат финансира Универзитет Харвард и његов истраживачки програм соларног геоинжењеринга, а дијелом га финансира Бил Гејтс, као и група инвеститора у ризични капитал, повјериоц старијих хеџ фондова и други повезани са компанијама попут Гугла и Хјулит-Пакарда.

Ако овај експеримент буде успјешан, то би могао бити важан корак у промјени обрасца глобалног отопљавања, кажу научници, али неки су забринути да би пројекат могао довесту у заблуду о тој борби.