Њемачка предложила новог високог представника за БиХ, остали ћуте

Извори из Европске уније су за Радио Слободна Европа (РСЕ) потврдили да су о имену Кристијана Шмита чули у медијима, и да немају никакву потврду о његовом могућем именовању за новог високог представника у Босни и Херцеговини.

среда, 6 јануара, 2021 / 13:17

Како РСЕ из истих извора сазнаје, у четвртак, 7. јануара, о Босни и Херцеговини ће се расправљати у Бриселу на Политичком и безбједносном комитету ЕУ, гдје ће учествовати и шеф делегације у БиХ, Јохан Сатлер. Не искључује се могућност да се на том састанку говори и о избору новог високог представника.

Истовремено, Маргрет Уебер, амбасадорка Њемачке у БиХ обавијестила је Предсједништво те земље како је приједлог Њемачке да нови високи представник у БиХ буде Кристијан Шмит.

Ово је за РСЕ потврђено из Предсједништва БиХ, уз појашњење како Колективни шеф државе у оваквим ситуацијама не може ништа коментарисати, већ да се ради о протоколу.

Кристијан Шмит је политичар Хришћанско-социјалне уније и бивши министар пољопривреде Њемачке.

Које критеријуме треба да испуни БиХ?

Тренутни високи представник у Босни и Херцеговини је Валентин Инцко. На овој функцији је од 1. марта 2009. године, као дипломата који има најдужи стаж на том мјесту, у односу на своје претходнике. Овај аустријски дипломата је седми високи представник у БиХ, од 1996. године.

Прије њега су били: Мирослав Лајчак (2007.-2009.), Кристијан Шварц Шилинг (2006.-2007.), Педи Ешдаун (2002.-2006.), Волфганг Петрич (1999.-2002.), Карлос Вестендорп (1997.-1999.) и Карл Билт (1995.-1997.)

Из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини о могућности да Шмит буде нови високи представни, за РСЕ су одговорили да и даље имају “дослиједан став по питању БиХ који се тиче испуњавања критерија за престанак међународне супервизије”.

БиХ мора испунити конкретне критерије које је установио Савјет за имплементацију мира како би напредовала и престала бити предметом међународне супервизије”, наводи се у одговору Амбасада САД-а, у којем подсјећају на критерији 5+2, који су услов за престанак међународне супервизије у БиХ.

“Критерији 5+2 комплементарни су са путем БиХ ка ЕУ и док се они у цијелости не испуне, ОХР ће имати значајну улогу у пружању помоћи и праћењу провођења Мировног споразума. Управо сада је вријеме за поновно фокусирање на испуњавању ових задатих критерија”, наведено је у одговору амбасаде САД у БиХ.

За укидање ОХР-а су 2008. године постављена 5+2 услова и циља, међу којима су расподјела имовине између државе и других нивоа власти, рјешење за војну имовину, провођење Коначне одлуке за Брчко Дистрикт, фискална одрживост БиХ, те заживљавање владавине права.

Она подразумијевају усвајања Државне стратегије за ратне злочине, доношење закона о странцима и азилу и усвајање Државне стратегије за реформу сектора правосуђа.

Два циља су потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању и на концу позитивно мишљење Управног одбора Савјета за провођење мира.

Из амбасаде Велике Британије у БиХ наводе за РСЕ како “неће да спекулишу о именима”, те напомињу да било који кандидат мора проћи званичан процес именовања.

“Канцеларија високог представника континуирано има важну улогу у осигурању стабилне будућности за Босну и Херцеговину. ОХР ужива пуну подршку Уједињеног Краљевства. Не желимо нагађати, а свака промјена високог представника била би предмет званичног процеса именовања“, наводи се у одговору Британске амбасаде у БиХ на упит РСЕ о њемачком приједлогу за новог високог представника.

Из Амбасаде Руске Федерације у БиХ нису одговорили на питања РСЕ о могућности да нови високи представник буде њемачки дипломата.

Истовремено, из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) за РСЕ је саопштено да ће се “суздржати од коментарисања било којег имена, у смислу његовог потенцијалног насљедника”.

“Пажња високог представника ће као и до сада бити усмјерена на провођење Дејтонског мировног споразума. Циљ је да Босна и Херцеговина буде стабилна и функционална земља, неповратно на еуро-атлантском путу за који се сама опредијелила”, наводи се у одговору на упит РСЕ, те додаје да “поздрављају све кораке ка јачању позиције Високог представника и активнијег учешћа међународне заједнице у сређивање стања у БиХ”.

“Високи представник је више пута изјавио да ситуација, која још увијек превладава у БиХ, чини дискусије о затварању Уреда високог представника преурањеним”, наводи се у одговору ОХР-а.

Како се бира високи представник у БиХ?

Високе представнике у БиХ бира Управни одбор Савјета за провођење мира у БИХ (ПИК-Пеаце инитиативе цоалитион), а потврђује Савјет безбједности Уједињених нација (УН).

Савјет за провођење мира је међународно тијело задужено за спровођење Дејтонског споразума, а успостављен је 1995. године, мјесец дана по потписивању споразума. Савјет, преко ОХР-а, надгледа провођење Дејтонског споразума и ОХР-у даје политичке смјернице.

Чланице Управног одбора су: Француска, Италија, Јапан, Канада, Њемачка, Русија, САД, Велика Британија, Предсједништво ЕУ, Европска комисија и Организација исламске конференције (ОИЦ) коју представља Турска.Оставите одговор