Милуновић против новог начина категоризације бораца: Новим законом се не може постићи ништа

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић сматра да је Закон о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца најбољи у низу закона од 1993. године и да пружа могућности да буде реализовано много тога што је тражено, али да реализација зависи од укупног буџета за борачко-инвалидску заштиту.

среда, 14 јула, 2021 / 13:26

Коментаришући захтјев Удружења "Ветерани Републике Српске" за сазивање ванредне сједнице Народне скупштине Српске у вези са измјенама Закона о правима бораца којим желе постићи измјену начина категоризације, Милуновић је нагласио да се новим законом ту не може постићи ништа јер је ријеч о стеченим правима.

"Промјена начина категоризације се не може постићи. Овдје је ријеч о стеченим правима и када би у овом тренутку измијенили правила која важе за категоризацију она би се односила само на веома мали број лица која до сада нису категорисана", појаснио је Милуновић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, једино се може промијенити статус појединца уколико се утврди да тај појединац није био у рату и да је на некакав други начин дошао до тог права.

Милуновић је навео да тренутно у систему има више од 206.000 категорисаних бораца Војске Републике Српске.

"Закон о правима бораца је добар. Можемо ми бити незадовољни што имамо 136.000 бораца прве и друге категорије. И ја сам по том питању незадовољан. Многе борачке организације су често гледале кроз прсте и нагомилале мјесеце проведене у зони борбених дејстава због чега имамо оволики број бораца прве и друге категорије, а који вуку и највећа права по закону", рекао је Милуновић.

Он је рекао да је на састанку са представницима Удружења "Ветерани Републике Српске" почетком ове седмице договорено да они још једном прођу кроз закон и доставе ресорном министарству своје приједлоге, те да након тога заједнички са стручном службом буду изнесени аргументи.

"Видјећемо у ком правцу ће се даље ићи", додао је Милуновић.

Коментаришући предстојећу Изборну скупштину Организације старјешина Војске Републике Српске, која је заказана за сутра у Угљевику, Милуновић је навео да ова организација има свој статут и правилнике према којима ће легално и демократски изабрати руководство.

Милуновић, који је и члан Извршног одбора Социјалистичке партије, рекао је да ова партија није вршила притисак на било кога у вези са избором за предсједника ове организације.