Милићи: Деминери се не шале са минама

МИЛИЋИ – Деминери Оружаних снага БиХ у протекле три године обавили су на подручју општине Милићи техничко извиђање и деминирање око пола милиона метара квадратних површине, на којој су пронашли и уништили значајне количине неексплодираних минско- експлозивних средстава. Ово је Срни данас изјавио шеф општинске Цивилне заштите Бранислав Новаковић, а поводом завршетка деминерског пројекта на […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 17:37

МИЛИЋИ – Деминери Оружаних снага БиХ у протекле три године обавили су на подручју општине Милићи техничко извиђање и деминирање око пола милиона метара квадратних површине, на којој су пронашли и уништили значајне количине неексплодираних минско- експлозивних средстава.

Ово је Срни данас изјавио шеф општинске Цивилне заштите Бранислав Новаковић, а поводом завршетка деминерског пројекта на подручју Рупова Брда, гдје су деминери Оружаних снага БиХ очистили 46 000 метара квадратних терена.

Новаковић је додао да је овај пројекат започет крајем прошле године.

"Нама је био основни циљ да обавимо деминирање терена тамо гдје има главнина повратничке популације и гдје постоје важни економски ресурси. Ради се о подручју које гравитира руднику боскита, као и насељима Ђиле и Рупово Брдо, гдје постоје још два регистрована деминерска пројекта, која ћемо, надамо се, завршити у наредном периоду", рекао је Новаковић.

Према евиденцији Службе Цивилне заштите општине Милићи у тој општини регистровано је још око 500 000 метара квадратних "загађених" површина, документованих у 14 пројеката.

"Служба и даље, у сарадњи са Центром за уклањање мина БиХ, активно ради на `снимању` терена и регистровању нових сумњивих површина, па ће та површина, по свему судећи, у наредном периоду бити повећана", објаснио је Новаковић