Милић: Политичка воља диктира опоравак економије

Главни економиста Хипо Алпе-Адрија-Банк Маријана П. Милић изјавила је за Агенцију ОНАСА да је очигледно да ће даљи опоравак економије БиХ, узимајући у обзир недавно одржане изборе, зависити у великој мјери од политичке воље и спремности да се реагује у правом смјеру. То се прије свега односи на снажном спровођењу структурних реформи у циљу осигурања […]

среда, 2 марта, 2011 / 11:24

Главни економиста Хипо Алпе-Адрија-Банк Маријана П. Милић изјавила је за Агенцију ОНАСА да је очигледно да ће даљи опоравак економије БиХ, узимајући у обзир недавно одржане изборе, зависити у великој мјери од политичке воље и спремности да се реагује у правом смјеру.

То се прије свега односи на снажном спровођењу структурних реформи у циљу осигурања фискалне и вањске одрживости, као и обезбјеђења одрживог раста.

"Акценат је на мјерама које ће за резултат имати постизање нивоа одговарајућег буџетског дефицита за 2011. годину који је предвиђен на нивоу три посто од БДП-а. Ипак, очекивања указују на значајно успорену динамику раста у односу на преткризни период, што не иде у прилог напорима БиХ ка приближавању економској развијености земаља чланица Европске уније", нагласила је Милић.

Истакла је да је трогодишњи стенд бај аранжман са Међународним монетарним фондом , вриједан 1,2 милијарде еура, одредио оквир буџетске политике.

Она је казала и да је бх. економија, као мала и отворена, високо зависна од међународних привредних циклуса, односно да није довољно јака и стабилна да, у случају великих удара на међународном плану, те ударе амортизује кроз домаће тржиште и привреду.

"Но, без обзира на саму глобалну кризу, кључни проблем државе и даље остаје недовољна институционална развијеност као централни стуб развоја државе, друштва и пословног окружења. Ако поредимо БиХ са земљама у окружењу, кориштењем глобалног индекса конкурентности, БиХ се налази при самом дну, а ситуација се по том питању и даље погоршава. Потом су ту скупа и неефикасна јавна управа, као и висока незапосленост", додала је Милић.Оставите одговор