Mијења се Лисабонски уговор

ЛОНДОН – На самиту Европске уније у Бриселу договорено је да се установи стални механизам за заштиту ЕУ од нових финансијских криза, а детаљан договор о казнама за земље које евентуално прекрше финансијска правила еврозоне тек предстоји. Постигнута је сагласност и да ће Унији, за остварење тог циља, бити потребне "ограничене измjене" Лисабонског уговора, преноси […]

петак, октобар 29, 2010 / 10:00

ЛОНДОН – На самиту Европске уније у Бриселу договорено је да се установи стални механизам за заштиту ЕУ од нових финансијских криза, а детаљан договор о казнама за земље које евентуално прекрше финансијска правила еврозоне тек предстоји.

Постигнута је сагласност и да ће Унији, за остварење тог циља, бити потребне "ограничене измjене" Лисабонског уговора, преноси ББЦ.

Измjене Лисабонског уговора које би се односиле на привремено одузимање права гласа "непослушним чланицама", предложиле су Њемачка и Француска.

Предсједник Европске комисије, Жозе Мануел Барозо, противи се мијењању Лисабонског уговора.

"За мене је неприхватљиво да смањимо гласачка права чланица. Искрено говорећи, то није ни реално. Неспојиво је са идејом ограничених измјена и тај приједлог никад неће бити прихваћен једногласно међу чланицама ЕУ", поручио је Баросо.

Прије расправе о измјенама Лисабонског уговора, која је потрајала до дубоко у четвртак у ноћ, лидери 11 утицајних земаља ЕУ договорили су се да одбаце приједлог Европског парламента и Европске комисије о повећању буџета ЕУ за идућу годину.

Европски парламент и комисија предложиле су повећање заједничког буџета за 6 одсто.

Лидери 11 чланица предвођени Великом Британијом међутим, саопштили су да је "повећање буџета ЕУ неприхватљиво у вријеме кад владе 27 земаља уводе код куће драстичне мјере штедње због високих државних дугова и финансијске кризе".

Британски премијер Дејвид Камерон иницирао је ограничење раста буџета ЕУ и за то добио подршку 10 земаља међу којима су и Француска и Њемачка.

Британски премијер сматра да заједнички буџет у 2011. не треба повећавати више од 2,9 одсто.

Разговори о буџету, између Европске Комисије и парламента са једне стране, и земаља чланица са друге, биће борба двије политичке воље.

На исход ће се чекати још неколико недеља.

Занимљиво је да су Француска и Њемачка подржале британског премијера Камерона, док је раширено мишљење да ЕУ не може да буде имуна на климу појачане штедње која се осјећа у многим њеним чланицама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *