11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Зимско помјерање сатова

Љетње рачунање времена у Европи се завршава сљедећег викенда, у ноћи између суботе и недеље.

петак, октобар 29, 2010 / 09:27

Сатове у недељу 31. октобра у 2.00 по средњеевропском времену треба помјерити један час напријед, на 3.00. Од недеље ће свитати један сат раније, али ће раније и падати мрак.

Љетње рачунање времена у сјеверној Америци трајаће седмицу дуже, до 7. новембра.

У Европи љетње рачунање почиње посљедњег викенда у марту и траје до посљедњег викенда у октобру.

Први приједлог за увођење љетњег рачунања времена изнио је Новозеланђанин Џорџ Хадсон 1895. године Велингтонском филозофском друштву. Хадсон је био ентомолог, пасионирани сакупљач инсеката, а радио је по смјенама и желио је да што више искористи слободно вријеме после. Због тога је дошао на идеју да се сат дневног свјетла љети из раног јутра "пребаци” на вече.

Сличну идеју изнио је и британски предузимач Вилијем Вилет 1905. године и њу је здушно подржавао посланик Роберт Пирс који је 1908. поднио приједлог закона, али га парламент није разматрао.

Љетње рачунање први су увели Њемачка, Аустроугарска и њихови савезници у Првом свјетском рату, 1916. године, ради уштеде угља у ратно вријеме. До 1918. године исто су учиниле и остале европске земље, Русија, односно СССР, и САД.

Данас љетње рачунање времена користе САД и Канада (са изузетком неколико држава (Аризона, Хаваји и Саскачеван), неколико кариписких држава, Европа, блискоисточне земље, Египат и Мароко на сјеверној хемисфери.

На јужној хемисфери, гдје је љетње рачунање времена почело крајем септембра или почетком октобра, уводе га Чиле, Парагвај Уругвај, делови Бразила, Намибија и поједине територије Аустралије.Оставите одговор