ММФ: Долар прецијењен, евро реалан

ВАШИНГТОН – Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је данас да је вриједност долара прецијењена на девизном тржишту, док је вриједност евра, јена и фунте реална. "Курс на тржишту валута у Јапану, евро зони и Великој Британији је у складу са средњорочним основама, док је долар нешто јачи у односу на те основе", наводи ММФ у […]

четвртак, 28 октобра, 2010 / 18:38

ВАШИНГТОН – Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је данас да је вриједност долара прецијењена на девизном тржишту, док је вриједност евра, јена и фунте реална.

"Курс на тржишту валута у Јапану, евро зони и Великој Британији је у складу са средњорочним основама, док је долар нешто јачи у односу на те основе", наводи ММФ у извјештају упућеном Групи 20 економских сила.

У извјештају се напомиње да су неравнотежи допринијеле недавне интервенције влада на тржишту девиза, што је покренуло бојазан од "рата валутама" ради заштите извоза у вријеме глобалног економског опоравка.

"Напредне економије углавном су избјегле интервенисање на тржишту валута, али неки су то недавно учинили да би ограничили убрзан раст својих валута. Тиме су допринијели поменутим тензијама у вези са овим питањем", наводи ММФ.

У извјештају је поновљено мишљење да је кинеска валута јуан и даље "суштински потцијењена".Оставите одговор