Мићо издваја 2 одсто подстицаја за пшеницу из аграрног буџета Бијељине

Због катастрофалних временских прилика које ометају жетву и умањују квалитет пшенице, али и ниске цијене за овогодишњи род пшенице, одлучили смо да из Аграрног фонда издвојимо два фенинга подстицаја за пшеницу – саопштио је на конференцији за медије градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

понедељак, 16 јула, 2018 / 09:18
– Претходних година пшеница је откупљивана за тридесет и више фенинга. Свјесни смо да произвођачи не могу да покрију ни трошкове производње, па смо након консултација са удружењима пољопривредника, донијели одлуку да обезбиједимо два фенинга подстицаја. Уз подстицај са нивоа Републике од пет фенинга то ће ублажити тежак положај пољопривредних произвођача. Надамо се да ће и Влада повећати подстицај и да ће укупни подстицаји износити десет фенинга – изразио је своје очекивање градоначелник Мићић.
Предсједник Комисије за пољопривреду Скупштине Града Бијељина Драго Стајић је подсјетио да неповољни временски услови, уз постојеће високе цијене горива, изазивају додатно повећање цијене жетве.
– До сада су откупне цијене које су нудили млинари пратиле цијене у Србији, односно, биле више за два до три фенинга. Сада је цијена пшенице у Србији 18 динара, односно, 30 фенинга, а код нас је цијена 25 фенинга. Имајући све то у виду, донесена је одлука да се издвоји два фенинга подстицаја из градског Аграрног фонда, а иницијатива СДС да се на нивоу Републике обезбиједи додатних пет фенинга подстицаја за пшеницу је у интересу сировог опстанка пољопривреде Републике Српске која је практично пред гашењем – оцијенио је Стајић.
О ситуацији у којој су произвођачи пшенице говорио је и предсједник Удружења пољопривредника села Семберије Бошко Радић.
– Ситуација на терену није добра. Понуђена цијена пшенице је од 20 до 25 фенинга, понегдје и до 27 фенинга, али тај максимални понуђени износ нико не може добити због лошег квалитета пшенице. Ова два фенинга од Аграрног фонда ће ублажити проблем, али ни та два фенинга неће бити довољна и надамо се да ће, поред најављених пет фенинга, Министарство дати додатних пет фенинга, а кад би се и млинари одлучили да дају два-три фенинга, некако бисмо могли да покријемо трошкове производње – поручује Радић, додајући да се систем из коријена мора мијењати како би производња могла да се планира унапријед.
Радић је додао да ће његово Удружење тражити и да квалитет пшенице приликом предаје у млинове оцјењује независна установа, како се не би догађало да квалитет пшенице у различитим млиновима буде одређиван другачије, што је сада редовна пракса.


Оставите одговор