Њујорк тајмс хвали Израел да је украо пола тоне докумената из Техерана

Агенти израелског Мосада који су 31. јануара ове године ушли у складиште у трговачком дијелу Техерана, знали су тачно колико времена имају на располагању да онеспособе аларме, пробију двоја врата и десетине гигантских сефова и изађу из тог града с пола тоне тајног материјла, а то су урадили за шест сати и 29 минута.

понедељак, јул 16, 2018 / 09:07

Јутарња смјена иранских чувара долази око 7.00, показало је надгледање складишта које је трајало читавих годину дана.

Израелска обавјештајна агенција наредила је својим агентима да оду прије 5.00, како би имали довољно времена да побјегну јер кад стигну ирански чувари биће одмах јасно да је неко украо велики дио тајне нуклеарне архиве Ирана, у којој су документоване године рада на атомском оружју, наводи Њујорк тајмс.

Агенти који су стигли ноћу носили су завариваче да пробију 32 иранска сефа, наводи амерички лист.

Њујорк тајмс сугерише да су можда имали помоћ изнутра јер су знали тачно које сефове да отворе силом температуром од око 2.000 степени Целзијуса, јер су многи наводно остали нетакнути.

На крају ноћи агенти су побјегли са пола тоне тајних материјала, укључујући 50.000 страница и 163 компакт дискова.

Иранци су почели да склањајуу документе након потписивања нуклеарног споразума с великим силама 2015.

На основу споразума Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) имала је приступ мјестима на којима се сумња да постоји нуклеарна активност.

Израел тврди да је након потписивања споразума ирански режим сакупио документе о нуклеарном програму широм земље и сакрио их у то складиште.

Складиште није чувано 24 сата, наводно, да се не би подстакла сумња.

Извјештај Њујорк тајмса заснован је на недавним брифинзима Израела за западне медије и укључује детаље из украдених докумената које је израелски премијер Бењамин Нетањаху представио у априлу.

У извјештају се кодје наводи да су израелски званичници рекли да је Техерану помагао Пакистан у развоју нуклерног програма, као и други страни експерти.

У извјештају Вашингтон поста се наводи да је Иран био на домаку кључних технологија за израду бомбе али је тај програм, Пројекат Ахмад, заустављен још прије 15 година.

Иран је увијек тврдио да нуклеарни програм развија у мирнодопске сврхе, док Израел, који сматра ту земљу својим највећим непријатељем јер њени лидери позивају на уништење јеврејске државе, да му је циљ атомска бомба. САД су се недавно повукле из нуклеарног споразума што је Нетањаху поздравио.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *