Медијски рат: Противрјечно, као вијести из Триполија

Град је скоро у потпуности у рукама противника Моамера Гадафија, тврде страни Медији. Опозиција контролише само једну петину пријестонице, тврде представници пуковника. И што чешће устаници говоре о новом успијеху, то мање вјеродостојно дјелује информација. Јуче су Гадафијеви противници већ по трећи пут сахранили пуковниковог сина Хамиса који је тобоже погинуо приликом ваздушног напада НАТО. […]

уторак, 23 августа, 2011 / 22:37

Град је скоро у потпуности у рукама противника Моамера Гадафија, тврде страни Медији. Опозиција контролише само једну петину пријестонице, тврде представници пуковника.

И што чешће устаници говоре о новом успијеху, то мање вјеродостојно дјелује информација.

Јуче су Гадафијеви противници већ по трећи пут сахранили пуковниковог сина Хамиса који је тобоже погинуо приликом ваздушног напада НАТО. А у уторак су се појавила саоптшења да он жури на челу елитне тенковеске бригаде у помоћ оцу.

Млађи Гадафијев син – Сејф ал Ислам, кога су, по ријечима опозиционара, они заробили, ноћас се обраћао страним новинарима у хотелу Рикос у владином кварталу Баб ал Азизија. Он је оповргао тврдње да је Триполи у потпуности под контролом устаника.

-У првом реду желим да оповргнем све гласине. НАТО и Запад имају у рукама савремене технологије, прекинули су везе. Послали су саопштења либијском народу и паду Гадафијевог режима преко Интернета. Прекинили су државни телевизијски и радио програм, започели информативни рат како би провоцирали хаос и страх у Либији.

Сејф ал Ислам је позвао стране новинаре да пођу заједно са њим у Триполи. При томе он је инстистирао да су кадрови о заузимању пријестонице од стране устаника били снимљени у другом либијском граду.

За сада остаје загонетка гдје се налази сам Гадафи. Његов млађи син је изјавио да је пуковник, разумије се, у Триполију. Међутим, многи сумњају да је Гадафи до сада у својој резиденцији. Чује се чак претпоставка да је могао да одлети у Венецуелу, ЈАР или сусједни Алжир. Тачних података нема, али устаници га лове.

По мишљењу директора друштвене организације Concerned for Middle East Peace Френклина Лема, Гадафи мами устанике у клопку и ускоро ће започети контранапад. У то се може повјеровати, ако се самтра вјеродостојном изјава представника владе Ибрагима Мусе о томе да Гадафи има 65 000 наоружаних војника, рекао је Лем.

Ови подаци могу бити истинити. У уторак је Би-би-си саопштио да либијски устаници губе снагу и да су тренутно напустили Триполи. Други извори такође саопштавају да се улицама града креће војска Гадафија. Мишљење Јевгенија Минченка, директора Међународног института за политичке експертизе:

-Сада смо се суочили са отворено лажном кампањом свјетских медија: они су саопштавали о чињеницама које се затим нису потврдиле. И у цјелини, очигледно је да то ниеј грешка, већ планирана дезинформација. Сада, колико схватам, Триполи је под контролом Гадафијевих снага. По свему судећи, постојала је специјална операција НАТО специјалаца која се у првој фази показала успијешном. Неуспијех ове операције може да се искористи као аргумент за увођење у Либију већ тешког наоружања за спровођење праве војне операције,. И мислим да је то наравно врло озбиљан ударац за стабилност на Блиском Истоку и за репутацију НАТО земаља.

Ова мишљења политиколога потврђују се изјавама сталног представника Русије у НАТО Дмитрија Рогозина. Он је истакао да у редовима устаника активно дјелују војни савјетници водећих западних држава, приватних безбједносних агенција. Они су били примијећени међу онима који су јуришали на Триполи. Остаје отворено само једно питање: колико далеко НАТО земље могу да оду у својој тежњи да однесу Либији слободу од Гадафија.Оставите одговор