Гењац: У септембру апликација за чланство у ЕУ, а 2012. упитник

Предсједавајући заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац сматра да БиХ има велику шансу да већ у септембру поднесе апликацију за чланство у ЕУ, а да већ идуће године добије упитник. "Усвајањем закона о државној помоћи и закона о попису становништва, који су у великој мјери усаглашени, те именовањем групе за провођење […]

уторак, август 23, 2011 / 23:03

Предсједавајући заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац сматра да БиХ има велику шансу да већ у септембру поднесе апликацију за чланство у ЕУ, а да већ идуће године добије упитник.

"Усвајањем закона о државној помоћи и закона о попису становништва, који су у великој мјери усаглашени, те именовањем групе за провођење пресуде `Сејдић и Финци`, за шта не постоје никакве препреке, ми у септембру можемо да поднесемо апликацију за чланство и можда већ идуће године добијемо упитник", изјавио је Гењац новинарима у Сарајеву.

Истичући да је то реална шанса и могући сценарио, Гењац је рекао да насупрот томе стоји извјештај Европске комисије о напретку БиХ ка ЕУ који ће ове године, сасвим је извјесно, бити прилично неповољан.

"На тај извјештај одразиће се цјелокупно стање, почев од Устава који нуди могућности опструкција, затим изборна година, непостојање Савјета министара и различита политичка гледања у погледу европског интегрисања", констатовао је Гењац.

Према његовим ријечима, потребно је премостити ситуацију у којој БиХ може да поднесе апликацију за чланство у ЕУ уз испуњавање малог броја услова и неповољан извјештај о напретку.

"Морамо ићи на то да испунимо услове за подношење апликације за чланство и да што прије именујемо Савјет министара и приступимо отклањању свих оних недостатака који ће, несумњиво, бити изнесени у извјештају о напретку", рекао је Гењац.

Он је оцијенио да Устав БиХ омогућава позитивно тумачење и ефикасно кретање ка ЕУ, али да због својих недоречености, двосмислености и можда противрјечности омогућава и различито тумачење надлежности различитих нивоа, па и у области европског интегрисања.

"Најчешћи проблем који имамо јесте спорење да ли је за неку област, закон или институцију надлежан ентитет или држава, и то спорење углавном долази из Републике Српске", навео је Гењац.

Према његовим ријечима, спорења у вези са европским интегрисањем на терену су уставне ситуације.

"Мислим да је у том контексту врло тешко упријети прстом ко је одговоран, ко је кривац, али рјешење би било да се у Уставу формулише овај проблем на начин да се јасно позиционира ко је надлежан за коју оболаст у погледу европског интегрисања", оцијенио је Гењац.

СДП и СНСД задужени за успостављање власти

"СДП и СНСД су изборни побједници у два ентитета и они су задужени за успостављање власти", рекао је Гењац данас новинарима у Сарајеву.

Говорећи о кривици зашто власт још није формирана, Гењац је оцијенио да је крив онај ко као изборни побједник у тај процес договора и нужног компромиса улази са искључивим, екстремистичким захтјевима.

"У овом случају мислим да СНСД наступа са одређеним захтјевима који од почетка онемогућавају постизање компромиса", рекао је Гењац.

Он је додао да се не може условљавати некој странци кога ће предложити, не могу се условљавати нека рјешења која нису у складу са Уставом БиХ и не може се неким персоналним условљавањима БиХ доводити у позицију да нема Савјет министара.Оставите одговор