Коме иде фотеља министра вањских послова

Камен о који се спотиче формирање власти у БиХ је позиција министра иностраних послова, јер странке платформе са СДП-ом на челу инсистирају да мјесто припадне њима, док оне из Републике Српске исто желе својим представницима. У позадини бројних преговора у Министарству иностраних послова траје више не тако тихи рат који је ескалирао препискама путем штампе […]

уторак, август 23, 2011 / 22:32

Камен о који се спотиче формирање власти у БиХ је позиција министра иностраних послова, јер странке платформе са СДП-ом на челу инсистирају да мјесто припадне њима, док оне из Републике Српске исто желе својим представницима.

У позадини бројних преговора у Министарству иностраних послова траје више не тако тихи рат који је ескалирао препискама путем штампе и међусобних вријеђања запослених, али и државних посланика, зачињен негативним ревизорским извјештајима, егзотичним путовањима и секс скандалима, наводи се у тексту "Слободне Европе".

"Времена за недиполоматске испаде је било, од секс скандала, који су од скидања педофилског садржаја у Министарству сезали до ин-флагранте чинова у самој згради Министарства, али и на службеним путовањима махом на егзотичне локације, на која је министар са сарадницима прошле године потрошио 1,5 милион КМ", наводи се у тексту на сајту овог радија.

Денис Пелић из Центара цивилних иницијатива рекао је да министар иностраних послова Свен Алкалај само у првих пола године није био на 10 од 15 засједања, а при томе је у техничком мандату обишао цијели свијет, присуствовао различитим културно-спортским манифестацијама и другим догађајима за која није било потребе да министар буде на таквим мјестима.

"Било би пуно пожељније да се пуно више заложио како би се усвојио нови закон о иностраним пословима. Министар је зарадио само за ових пола године више од 33.000 КМ, плус све те дневнице", рекао је Пелић.

Комисија за иностране послове парламента БиХ недавно је одбила извјештај о раду Министарства за прошлу годину док не буду испитани наводи из писма које је њима, али и Предсједништву БиХ, упутила замјеница министра Ана Тришић – Бабић. У писму је наведено много оптужби, од тога да је нарушена национална структура, па до тога да је умјесто ње, чији је то опис послова, све акте потписивао министров помоћник.

Предсједавајући те комисије Мирза Кушљугић рекао је да ће бити испитани сви наводи, додавши да је Министарство подбацило, поготово у сегменту економске дипломатије. "Ту је највећа шанса пропуштена. БиХ још има изузетну позицију коју може да искористи и у арапском свијету и у Русији", истакао је Кушљугић.

Највећа достигнуће дипломатије БиХ у посљедњих готово пет година откакао је Алкалај на функцији је нестално чланство БиХ у Савјету безбједности УН, али засјенили су га бројни скандали, укључујући и то да је њиме предсједавао министар који је у техничком мандату и под четверогодишњом забраном ЦИК-а због сукоба интереса, те се не може кандидовати за било коју непосредно или посредно изабрану функцију у периоду од четири године, наводи се на сајту.Оставите одговор