Марко Шикуљак: Мерлин

Јован Рашковић је дао дијагнозу, а Дино Мерлин обиласком болесних пријатеља доказао: Срби су луд народ. Не дајте се збунити. Није зато што су накрцали џепове Мерлину и његовом промотер-менаџеру. Београд ће и после званичног доказа да три пуне Арене не шљиве неке "екстремисте", сасвим најнормалније гутати причу о својој нетолеранцији, дивљаштву, урођеном фашизму, и […]

петак, 2 децембра, 2011 / 14:08

Јован Рашковић је дао дијагнозу, а Дино Мерлин обиласком болесних пријатеља доказао: Срби су луд народ.

Не дајте се збунити. Није зато што су накрцали џепове Мерлину и његовом промотер-менаџеру. Београд ће и после званичног доказа да три пуне Арене не шљиве неке "екстремисте", сасвим најнормалније гутати причу о својој нетолеранцији, дивљаштву, урођеном фашизму, и свему осталом.

Баш тако гура медијски моћна каста из круга двојке. То што Београђани и даље воле Мерлина они ће сутра представити као хегемонистичку природу овог града. Ко бива, они још мисле да су главни град Југославије, а сви знамо да је то исто што и Велика Србија.

Гдје си био кад је било најтеже

Има неких који Мерлину напрасно почели замјерати изјаве и штошта. Као држао кафану у Сарајеву на којој је писало забрањено за Србе и псе. А није.

Мерлин је љигавац који је побјегао из Сарајева, а онда написао пјесму са стиховима:

Једном кад све ово буде јуче,
Ставит ћеш на крило унуче,
Кад босанске зиме заснијеже,
Реци: Ја сам био ту кад је било најтеже.

Шта је то у односу на обећање да никад неће пјевати у Београду, па запјева, и тако медене ријечи исприча?

Кад сте јавна личност можете ићи на болно незамијерање никада и никоме, можете имати неки став и активност (попут Северинине борбе против хрватских закона о вјештачкој оплодњи) а можете се заинатити нечему попут Мерлина или Боре Ђорђевића.

Фора са последњим ставом је да кад погазите оно чега сте се држали годинама и сматрали то јако битним дијелом карактера, само покажете да сте никакав човјек. Мерлину су одмах у Сарајеву пронашли нечаршијско поријекло, оно најгоре што се тамо неком може приговорити.

Немој да ти бол груди стеже

Од Београда се ништа друго није могло очекивати. Дочекивао је многе, па и лајавије од ДМ, и показивао им да неког цијене, много тога и опросте. Шта је ту проблем? Стотине аутошовиниста, који ће и даље о свом народу говорити све најгоре, док ће им много горе ствари преко гране бити симпатичне.

Гдје је концерт народњака у Загребу, и како пролази кад се најави? Који српски пјевач је издао албум за хрватску издавачку кућу? Зашто на крају лаванда у Хрватској не ваља, јер је из Србије?

Једино из Србије што ваља у Хрватској је Ђорђе Балашевић, а он спада у групу поменутих аутошовиниста. Он ће сваки национализам српски покудити, али му неће засметати што га националисти несрпски много воле.

Што га воли барем 60 одсто оних који сматрају да је Томпсон породичан лик и прави Хрват, који пјева о љубави ка домовини.0 КОМЕНТАРА

 1. Паљанин, 02.12.2011. 16:32:14
  Potpis brate.
  Samo jos da dodam;
  Nikakvu razliku ne pravim od ove fukare od Balasevica,koji je javno “Trazio oprost za agresiju“.
  Nekad mi je bio omiljen(najvise zbog tekstova)(doduse bio sam i mladji)ali sad…fuj…
  I onda dodje otreznjenje,vrnem se ja tako na njegove pjesme onomad,kad ono(valjda sad opecen tom njegovom ljigavstinom),i stvarno,pokusam onako kriticki,bez losih namjera da to ‘ladne glave preslusam i…imam sta i cuti;
  Pa skoro svaka pjesma je prozeta tugaljivoscu i pacenistvom,bezveznim zalom za nekom mladoscu,smrc,prc,krivo mu sto se sokakom secu “Neki novi klinci“,ceznjivo sanja za nekom “Lepom protinom sceri“(koju je vjerovatno propustio…hmm,dok je bio mladji,pa mu z’o),dupeuvlakacka “Racunajte na nas“.
  One bezvezne cupkalice tipa“Boza pub“ ili strasni pijetao“ su jos bezveznije.
  Jedino mogu izdvojiti “Vasu ladackog“,koji mi je jos uvijek interesantan…
  Ova klosarcina iz Sarajstana je pored svega jos i plagijator i ima unjkav glas.
  Za mene je pjesma pjesma,mozda nekad covjeka prozme ovo ili ono ali,ljudi…treba nekad poslusati i tekstove,bez obzira od koga dolaze,Mnogi se smiju turbo-folku i besmislenim stihovima tipa;“doruckovah jutros al’ ogladnih do podne“ ili slicno ali po cemu je bolje;“moj je zivot Svicarska,skoro savrsen“???
  Me’s cini da je odje neko lud…

Оставите одговор