Мајкрософт показао Виндоуз 8 компјутерашима

Оперативни систем који би требало да ради подједнако добро на десктоп и лаптоп рачунарима, као и на таблетима, а који долази из Мајкрософтовог окриља, представљен је јуче на БУИЛД конференцији намијењеној програмерима. Нови ОС, Виндоуз 8, званично ће бити лансиран следеће године, а имаће два корисничка интерфејса. Један намијењем десктоп рачунарима, налик на традиционални Виндоуз […]

среда, 14 септембра, 2011 / 17:15

Оперативни систем који би требало да ради подједнако добро на десктоп и лаптоп рачунарима, као и на таблетима, а који долази из Мајкрософтовог окриља, представљен је јуче на БУИЛД конференцији намијењеној програмерима.

Нови ОС, Виндоуз 8, званично ће бити лансиран следеће године, а имаће два корисничка интерфејса. Један намијењем десктоп рачунарима, налик на традиционални Виндоуз интерфејс, и други, назван Метро, који ће бити прилагођен таблетима.

Осим тога, као одговор на конкуренцију у виду Андроид и иОС продавнице апликација, Мајкрософт ће лансирати своју – Виндоуз Стор. Нови Виндоуз биће и први који ће подржавати АРМ процесоре.

"Много се тога променило од 1995. године, када је последњи пут Виндоуз прошао кроз значајније промјене", рекао је Стивен Синосфки, предсједник Виндоуз дивизије у Мајкрософту.

Пет хиљада задовољних програмера отишло је јуче са конференције носећи са собом нови Самсунг таблет на бета верзији Виндоуз 8. Ради се о уређају на Интел кор и5 процесору, са 11,6-инчним екраном резолуције 1366×768, 64ГБ ССД диском и 4ГБ ДДР3 меморије, названом, Самсунг Виндоуз 8 Дивелопер Привју ПиСи, који се као такав неће наћи у продаји.0 КОМЕНТАРА