УНЕСКО даје 200.000 долара за цркву у Мостару

Представници Унеска и фирме "Гемакс" данас су потписали уговор вриједан 200.000 долара за пројекат обнове Саборне цркве Свете Тројице у Мостару. Уговор је потписао виши официр Унеска Синиша Шешум са представницима фирме "Гемакс" која изводи радове на Саборној цркви. Након потписивања уговора мостарски парох Радивоје Круљ изразио је велику захвалност шпанској Влади која је издвојила […]

среда, 14 септембра, 2011 / 16:55

Представници Унеска и фирме "Гемакс" данас су потписали уговор вриједан 200.000 долара за пројекат обнове Саборне цркве Свете Тројице у Мостару. Уговор је потписао виши официр Унеска Синиша Шешум са представницима фирме "Гемакс" која изводи радове на Саборној цркви.

Након потписивања уговора мостарски парох Радивоје Круљ изразио је велику захвалност шпанској Влади која је издвојила средства, те УНДП-у и Унеску, који воде пројекат.

"Ово је још један камен у обнови нашега храма и нашега града", рекао је парох Круљ.

Он је истакао да је издвојени новац од изузетне важности за обнову Саборне цркве, а да је православцима Мостара посебно драго што су се у обнову храма укључиле тако респектабилне организације, као што су Унеско и УНДП.

Парох Круљ се осврнуо и на цијелу акцију обнове храма, истакавши да обнова Саборне црве иде својим током и да се изводе радови на четвртом метру цркве.
Осим овога уговора, данас је у Мостару потписан и уговор о обнови Шпанског трга. Укупна вриједност радова на реконструкцији Шпанског трга је 950.638 марака.
Вриједност радова које ће изводити фирма "Херинг" је 875.638, 50 КМ, при чему град Мостар учествује са 250.000 марака, УНДП са 523.245 КМ и Унеско са 102.292 КМ.

Радови на реконструкцији Шпанског трга почеће за седам дана, а УНДП ће након завршетка радова за уређење хортикултуре на Шпанском тргу издвојити око 75.000 марака.

Мостарски градоначелник Љубо Бешлић рекао је након потписивања овога уговора да Шпански трг треба бити трг поноса грађана Мостара, али и трг поноса шпанске Владе, УНДП-а и УНЕСКО-а који су учествовали у овом пројекту, врло важном за Мостар и за будуће пријатељске односе Шпаније и БиХ.

Амбасадор Шпаније у БиХ Алехандро Алваргонзалез Сан Мартин рекао је новинарима да је то дуг његовог народа не само према Мостару, већ војницима који су пуно учинили у овом граду.

"На том тргу су обиљежена имена 22 војника и једног преводиоца (који су погинули у БиХ) и тако на неки начин одајемо почаст њиховом раду у БиХ", рекао је након потписивања уговора амбасадор Шпаније у БиХ.Оставите одговор