Да ли је излазак Грчке из ЕУ лука спаса?

Економски аналитичари сматрају да би излазак Грчке из ЕУ поспјешио конкурентност те земље, али би и изазвала домино ефекат који би могао да уништи еврозону. Бројни економисти и политичари вјерују да је неминован банкрот Грчке због дуговања и да та земља неће побољшати конкурентност све док је у ЕУ. "Грцима је првенствено неопходан тај корак. […]

среда, 14 септембра, 2011 / 17:30

Економски аналитичари сматрају да би излазак Грчке из ЕУ поспјешио конкурентност те земље, али би и изазвала домино ефекат који би могао да уништи еврозону.

Бројни економисти и политичари вјерују да је неминован банкрот Грчке због дуговања и да та земља неће побољшати конкурентност све док је у ЕУ.

"Грцима је првенствено неопходан тај корак. Њиховој економији потребна је слабија валута. Повратак драхме и девалвација изазвала би кракторочан шок, али би локалним компанијама омогућила конкурентну предност", сматра шеф аналитичког одјељења у Московској банци Кирил Тремасов.

Он сматра да ће ЕУ одуговлачити са банкротом Грчке све док буде потребно и док не буде сигурна да ће губици за остале земље бити минимални.

Тремасов је истакао да је грчка економија пропала, али да би било катастрофално уколико би италијанске и шпанске обвезнице биле угрожене.

Он је увјерен да би грчки банкрот и поновно увођење драхме ЕУ коштало до милијарду евра и да је то "сварљив" износ.

Други економски аналитичар Јеврениј Гавриленков рекао је да "прорачуни показују да дуговања, скупи трошкови и превелика запосленост, највјероватније, неће дозволити Грчкој да оствари било какав економски раст".

Гавриленков сматра да би алтернатива банкроту Грчке могла бити продаја средстава те земље Кини и подсјетио је да је премијер Вен Ђијабао изразио спремност да инвестира у додатна европска средства.

Међутим, он је упозорио да Грчка неће бити у стању да се ограничи само на продају дуговања и да ће морати продавати много тога, укључујући и своје плаже.

"Али, грчка влада, највјероватније то неће учинити, јер су Грци на приватизацију и мјере штедње одговорили са протестима и демонстрацијама", закључио је Гавриленков.

Аналитичар ФБК Игир Николајев сматра да нема начина за спас Грчке и да ствари не би требало одлагати до посљедњег момента, већ покренути нови талас и пронаћи начин за минимализовање посљедица кризе.

Касније током дана грчки премијер Јоргос Папандреу одржаће конференцијски разговор са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и француским предсједником Николом Саркозијем о економским проблемима Атине.

Меркелова је нешто раније истакла да ће Европа искористити све доступне мјере да спријечи банкрот Грчке и упозорила је да би излазак Атине из европског блока изазвао домино ефекат.Оставите одговор