Мађарска тражи од Кијева несметан пролаз руске нафте кроз Украјину

Будимпешта очекује да Кијев настави да обезбјеђује транзит руске нафте, рекао је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто послије састанка са највише рангираним руским дипломатом, Сергејем Лавровом.

субота, 23 септембра, 2023 / 09:39

Сијарто је напоменуо да је Украјина неколико пута повећала транзитну накнаду, што значи да је нафта која се увози из Русије све скупља.

"Најважнија нам је сигурност снабдијевања. Тако да рачунамо да ће Украјина испунити своје уговорне обавезе и обезбједити транзит руске нафте у Мађарску и убудуће", истакао је Сијарто за ТАСС.

Међутим, Сијарто је истакао да је Украјина, нажалост, доста пута повећала транзитну таксу, што значи да нафта која се увози из Русије поскупљује.

На питање о испорукама руског гаса, Сијарто је рекао да ће већ уговорене количине бити довољне за припреме за зиму. Према његовим ријечима, уколико Мађарској буде потребно више гаса, Будимпешта ће моћи да преговара о том питању јер постоји образац постизања договора о повећању испорука гаса.

Мађарска наставља да добија руску нафту преко нафтовода "Дружба", руски гас преко нафтовода "Турски ток" и његових кракова који пролазе кроз Бугарску и Србију.

У великој мјери захваљујући напорима мађарске владе, испоруке нафте и гаса се настављају овим гасоводима, а руски нуклеарни енергетски сектор није погођен санкцијама које је ЕУ увела Москви због сукоба у Украјини.Оставите одговор