Лопови опрез! Неко вас посматра!

Британски научници развијају камере за надзор које могу да се аутоматски фокусирају на криминално понашање и прате осумњичене. Истраживачи са универзитета Кингстон направили су систем који користи вјештачку интелигенцију за препознавање одређеног типа понашања, попут ситуације када неко држи пиштољ. Ова технологија може да прати једну одређену особу уз помоћ више камера. Активисти за заштиту […]

уторак, 23 августа, 2011 / 15:29

Британски научници развијају камере за надзор које могу да се аутоматски фокусирају на криминално понашање и прате осумњичене.

Истраживачи са универзитета Кингстон направили су систем који користи вјештачку интелигенцију за препознавање одређеног типа понашања, попут ситуације када неко држи пиштољ.

Ова технологија може да прати једну одређену особу уз помоћ више камера.

Активисти за заштиту приватности упозоравају да би систем могао да буде искориштен против група попут политичких демонстраната, преноси Би-Би-Си.

Стручњаци инсистирају да ће систем омогућити полицији да се фокусирају на особе које крше закон и избришу слике невиних цивила, пошто се активирају на само одређене врсте понашања.

"У случају немира, то могу да буду људи који трче, односно група која се састаје на одређеном мјесту. Ако неко извуче пиштољ, људи обично почну да трче свуда. Такви покрети могу да се прате", изјавио је доктор Џејмс Орвел са Универзитета Кингстон.

Када одређени догађај активира систем, софтвер почиње да сакупља видео снимке направљене прије и послије инцидента, како би се реконструисала историја кретања осумњиченог.

"Ако је разбијен прозор и опљачкана радња у центру града, ова технологија може да врати снимке уназад и види ко је разбио прозор, а потом прати његово кретање да би утврдила када и гдје је та особа ушла у центар града", рекао је доктор Орвел.

Он је додао да технологија може да испрати куда је даље отишла дотична особа.