Џомбић: Са Кинезима потписан предуговор за аутопут до Добоја

Представници Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" и кинеске компаније "Чајна роуд енд бриџ корпорејшен" потписали су данас у Добоју предуговор о изградњи аутопута Бањалука – Добој. Потписивање овог документа услиједило је након тематске сједнице Владе Српске која је одржана у Добоју а на којој је једина тачка дневног реда било разматрање информације о досадашњим активностима […]

уторак, 23 августа, 2011 / 15:20

Представници Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" и кинеске компаније "Чајна роуд енд бриџ корпорејшен" потписали су данас у Добоју предуговор о изградњи аутопута Бањалука – Добој.

Потписивање овог документа услиједило је након тематске сједнице Владе Српске која је одржана у Добоју а на којој је једина тачка дневног реда било разматрање информације о досадашњим активностима на изградњи аутопута.

Предсједник Владе РС Александар Џомбић истакао је да је предуговор са кинеском фирмом темељ за преговоре са кинеском извозном банком која би требало да одобри кредит за изградњу овог аутопута.

Завршетак 2014. године

"Уколико све буде према плану, изградња аутопута почеће у марту сљедеће године, док се завршетак радова очекује 2014. године", рекао је Џомбић.

Он је подсјетио да је ријеч о пројекту вриједном 400 милиона евра као и да је предсједник РС Милорад Додик још 2010. године у функцији предсједника Владе са Кинезима започео преговоре који су данас довели до потписивања овог предуговора.

Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић изјавио је да је 90 процената имовинско-правних односа у вези са изградњом аутопута већ ријешено.

Чубриловић: Отварамо аутопут на рођендан КП Кине

"Имамо чврсто обећање извођача радова да ће аутопут бити завршен до 1. јула 2014. године односно да ће аутопут бити свечано отворен на дан прославе годишњице Комунистичке партије Кине", рекао је Чубриловић.

Кредит за изградњу аутопута који би требало да одобри кинеска извозна банка предвиђа финансирање 85 процената трошкова изградње аутопута, док ће 15 процената трошкова финансирати Влада Српске.

Ријеч је о кредиту са грејс периодом од три године и роком отплате од 15 година, гдје ће каматна стопа бити између четири и пет одсто.0 КОМЕНТАРА

  1. ‘aјмо сад, чубра, додик, џомба, радман, џералд, ђокица перица, и остала гамад поново по комунистичке књижице, ск, и на радну акцију, живио ауто пут!B-)B-)
    а ко је сачуво стару књижицу, има два круга бесплатно…

  2. Ух, сунце ти калајисано!!! КИМЕРИКАНЦИ долазе!
    Чули да имамо „дистингуиш“ стручњаке „ад хок“ типа који им могу послужити за набијање материјала у току прве фазе земљаних радова!:D:D:D

    Главе које су им провалиле подли план да заједно са америма покоре свијет, могу искористити САМО у сврху набијања земље. Толико су тешке и тврде…
    B-)