Нови апел Савеза синдиката да се радници заштите од високих температура

Савез синдиката Републике Српске затражио је да сви радници који раде на отвореном простору, због излагања температури која досеже и до 40 степени Целзијусових, буду повучени са радних мјеста у периоду од 11.00 до 17.00 часова. Синдикат од инспекције рада очекује да контролом примјене закона и колективних уговора обавеже послодавце да – гдје год процес […]

уторак, 23 августа, 2011 / 15:48

Савез синдиката Републике Српске затражио је да сви радници који раде на отвореном простору, због излагања температури која досеже и до 40 степени Целзијусових, буду повучени са радних мјеста у периоду од 11.00 до 17.00 часова.

Синдикат од инспекције рада очекује да контролом примјене закона и колективних уговора обавеже послодавце да – гдје год процес рада то дозвољава, а посебно у области грађевинарства и пољопривреде – организују прерасподјелу радног времена да би сачували животе и здравље радника.

"У Српској данас на несносној температури ради велики број радника чије је здравље угрожено", саопштено је из Савеза синдиката.

Синдикат је нагласио да су здрави и адекватно плаћени радници најбољи радници и они су у стању да надокнаде изгубљено вријеме, а послодавци морају бити свјесни, да чувајући њихове животе и здравље, чине највећу корист себи и својим предузећима.

"Захтијевамо од Министарства рада и борачко инвалидске заштите, Уније удружења послодаваца и Републичке инспекције рада, да због изузетно високе температуре које достиже 40 степени Целзијусових, радницима који раде на отвореном простору, те већим неклиматизованим просторијама, одмах и у цијелости примјене Закон о заштити на раду, Закон о раду и колектитне уговоре, те изврше прерасподјелу радног времена у Српској", истакао је Синдикат.

Регион ће ове седмице погодити топлотни талас, а метеоролози најављују да ће темпертура бити виша од 40 степени Целзијусових.

Врелина ће се, према најавама, задржати све до краја мјесеца, а најтоплије ће бити сутра и у четвртак.