Логораши и усташки споменик: Нека стоји

Удружење ратних заробљеника из Дервенте саопштило је да неће тражити уклањање споменика припадницима 103. бригаде ХВО-а у католичком гробљу Рабић иако вријеђа српске жртве, јер су свјесни да га нико неће уклонити. Предсједник Удружења Драго Кнежевић рекао је Срни да је споменик удаљен само стотињак метара од мјеста гдје је у протеклом рату био логор […]

понедељак, април 30, 2012 / 06:27

Удружење ратних заробљеника из Дервенте саопштило је да неће тражити уклањање споменика припадницима 103. бригаде ХВО-а у католичком гробљу Рабић иако вријеђа српске жртве, јер су свјесни да га нико неће уклонити.

Предсједник Удружења Драго Кнежевић рекао је Срни да је споменик удаљен само стотињак метара од мјеста гдје је у протеклом рату био логор за Србе кроз који је прошло око 200 цивила.

Кнежевић наглашава како је свима јасно да споменик нема дозволу за градњу, али да су инспектори свјесно окретали главе.

"Нећемо тражити његово уклањање иако су српски логораши огорчени и подизање споменика сматрају као стављање соли на још незалијечење ране, али и као провокацију с обзиром на то да је подигнут недалеко од мјеста гдје је био логор за Србе", истиче Кнежевић.

Он је подсјетио да је и прије три године у мјесту Модран подигнут сличан споменик који ни до данас није уклоњен, иако су то логораши тражили.

Начелник општинског Одјељења за инспекцију Томо Наградић раније је рекао како инспекција излази по пријави грађана и да ће, уколико стигне пријава, инспектори изаћи на терен и констатовати стање, али да не могу наредити уклањање споменика.

Споменик погинулим припадницима 103. бригаде ХВО-а на католичком гробљу Рабић код Дервенте откривен је на годишњицу формирања те јединице. Припадници те бригаде су са стражарима у логору Рабић, који је био смјештен у бившем складишту ЈНА, мучили и убијали српске цивиле.

Срби су у овом логору мучени, силовани, пребијани и убијани, а за те злочине нико није процесуиран.

Дервентски Срби за своје страдање највише терете ратно општинско руководство, које је чинила хрватско-бошњачка коалиција, јер је наредило формирање логора за Србе.

Ратни предсједник Скупштине општине Дервента био је Винко Бегић, звани Шиљо, начелник тадашњег СУП-а Иван Дуспара, док су предсједници ХДЗ-а и СДА били Ико Станић и Сулејман Алијагић.

Српски логораши тврде да су они највећи кривци за њихово страдање током четверомјесечне окупације града од регуларних оружаних снага из Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица из Дервенте.25 КОМЕНТАРА

 1. e nasi i moji borci, od ovog tunguza i miletove bratje samo ste povez preko ociju dobili, umrtvili vas, sad ste postale pusikurace obicne. molicete Po Derventi jos malo Hrvate, miletove koalicione partnere za koru hljeba!

  nije mi jasan ovaj inspektor, kako ne moze narediti uklanjanje…nelegalnog objekta.

 2. Komšija Lazar K. radi u odjeljenju za izdavanje građevinskih dozvola. On kaže da se nikada nisu izdavale dozvole za podizanje spomenika u grobljima.Moj kum iz Dervente kaže da jer i spomenik na Čardaku u Derventi, a to je glavni spomenik u opštini, izgrađen bez dozvole i čak,štaviše,na muslimanskoj zemlji.Možda neko od Dervenćana, Biggy, ili neko drugi, više zna.

 3. Njegovi su iz Dervente otperjali. Njega su gluhakovići i antoni dovukli u BL da pojačajU stožer U vladi. U Drevntu ode na spomenik da zapali lojanice i kaže kojU ZdravomarijU.

 4. Драги логораши, очекујте нове провокације. Сами сте криви због тога што је ово постала пракса у Дервенти. Цивилизованим путем треба да се борите против овога, не због овог споменика конкретно, колико због тога да својим јасним протестом спријечите будуће поступке провокатора којих ће сигурно бити јер им очигледно добро иде, нико не реагује…

 5. Ања, „господо“ и овај што уводи религијски правац Расизам (а иначе му сметају сви лопови и криминалци осим СДС-овских).

  Дервента има изузетан значај у усташкој доктрини.Безброј ствари су урадили и безброј прича знам.Али да не одуговлачим.Ово је један у низу екцеса који су Хрвати урадили у Дервенти чиме су по ко зна који пут показали да су појединци заправо обични фашисти на чијем челу се налази Католичка цркава.Слично се понекада понашају и наши у таквим ситуацијама.Ти и такви стварају проблеме себи и нормалном делу Хрвата.Конкретно, имају тај ожиљак на Плехану у оквиру манастира и гробља, а због те афере и она шака преосталих Хрвата живи и чека да умре у гету.Значи, нанели су штету себи, ништа променили нису (Дервента је и даље српски, како год то окренеш), изазвали гнев Срба … и ништа урадили нису.Посвађали људе.То је та празноглава десничарска политика, су те „патриоте“ које не зиве овде, затуцани кркани, болесне глоаве због којих је све овакво како јесте.

  ПС: Рамо, не разумем како ти њих не схваташ, пошто сте на истим кратковидим таласима.Мени, по ко зна који пут, мисљење не одредјује странка нити један човек.То је твој начин деловања.

 6. Треба свакако да додам да поменути Кнежевић (то је један из плејаде ратно-поратних „бизнисмена“ сумњиво стечене имовине) има непоправљиво болесну политичку амбицију и да се, наравно, након 3 године сетио да тај ожиљак на Плехану постоји.Пред изборе.Он је био један од главних Стевандићевих „ликова“ (да, баш ликова) из СС РС на овом простору, па самим тим сам и о Стевандић много сазнао.

 7. dobojba

  Споменицима у оквиру манастира се заиста и не издају дозволе.Будући споменик једним од првих жртава прошлог рата није такав и сигурно има сву потребну документацију.Надаље, нисам чуо да је на муслиманској земљи, муслимани углавном живе и имају имовину на другом крају општине, тако да је највероватније то погрешна информација.

  zlizo

  Нетачна је информација да је садашња власт у коалицији са Хрватима.Мада боље и то него са нашим „патриотима“ од 90-их па надаље.

 8. E, moj bigerUUU, zar ti o sumnjivo stečenoj imovini?
  Ko veliš to imaju pravo samo firci i njegova banda. Da je vlasti i zakona U ovoj lopovskoj md tvorevini to se ne bi smjelo ni dogoditi. Ali, za md UUUU pakt nema smetnji.
  Za dom! Spremni!Heil !

 9. Biggy.pošto kupio poto prodaO.kUM KAŽE DA SLIKA KOJA SE POJAVLJUJE UZ OVAJ TEKST NIJE TAJ SPOMENIK O KOME SE GOVORI, NEGO SE NALAZI U JEDNOM SELU.KUM JE DOBRO UPOZNAT SA DEŠAVANJIMA U DERVENTI, OVO ZA KNEŽEVIĆA JE TAČNO,KAŽE PROFIITER.ŽENA MU JE KATOLKINJA PA MORA BITI GLASNIJI OD DRUGIH DA POKAŽE „PRAVOVERNOST“,BIO JE JEDAN RADIKAL KOJI SE JAVLJAO IZ DERVENTE(MIKIĆ,MITIĆ,MIHIĆ- TAKO NEKAKO) PA ĆE NAM ON OBJASNITI ŠTA SE DEŠAVA.MOŽDA JE TO BIGGY,ALI JE PROMENIO NICK.
  Što se tiče dozvole, za izgradnju spomenika na grobljima ne treba opštinska dozvola.I to sam proverio.B-)

 10. dobojba,споменик на слици је из села Модран покрај Дервенте,а споменик који је недавно подигнут на гробљу Рабић је други споменик такве врсте на подручју општине Дервента.Дакле,у Дервенти постоје два споменика посвећена непријатељу! Споменик који су подигли Срби налази се у насељу Чардак и за разлику од ових хрватских споменика,то је споменик који је посвећен жртвама које је побила 103 бригада ХВО-а! Кум ти је вјероватно био припадник те усташке формације па ти је вјероватно заборавио рећи по чему се разликују наши и њихови споменици! Дакле, Хрвати су подигли споменик злочинцима а Срби жртвама!

 11. dobojba

  Само делимично си у праву,тек сам сад схватио да се помиње гробље на Рабићу а да је слика са Плехана.

  Али и један и други се појављују у оквиру религијских здања,овај са слике у оквиру манастира на Плехану,а овај из текста на ГРОБЉУ на Рабићу.Нема никакав споменик Хрватима који се налази у селу.
  Тај радикал је Михић,међутим нема ти он ништа друго рећи до овог што сам навео.А уосталом,кад је неки радикал имао ишта да каже смислено.
  Могао се направити међу-етнички сукоб,али би се без разлога дигла тензија што је радикални део Хрвата само и желео.
  Овај споменик са слике је проблематичан јер је у облику слова У.Ко да мени они требају да и тиме показују да су усташе.Овај други споменик стварно нисам ни видео.
  Реално,ово је само политички трик нашег Д.К. који је био у страници са самим Михићем,па у СС РС са Стевандиће,данас у СНС-у,а сутра…ко зна где.

  elep81

  Ниси у праву утолико што нема споменика на Модрану,а ни Срби нису подигли још прави споменик Чардачанима.

 12. elep81
  samo da kažem da mi kum nije ustaša, nego je 100 Srbin i teško je ranjen u ratu.Za razliku od mnogih koji su kroz durbin gledali rat , on ne nosi u sebi gorčinu zbog toga kako je prošao u ratu, samo se pita kome je sve ovo trebalo i kuhamo li nove sukobe.Politički ni za koga ne igra.Eto, ja toliko znam o Derventi, nije puno, ali kad dođem u Derventu otići ću da vidim taj spomenik, jer se nalazi uz sami put od Doboja ka Derventi.

 13. Opet ti bigerUUUUU U svoja prljava Usta stavljas Srbe . Ti o ratU ima da pricas sa onima s kim sU ti bili babo, striko, dido,..DodUse gospodja je objerucke i objenoske …
  Ti o ratu? Ti o sumnjivo sticanoj imovini?
  Opet si se napio pa „razmisljs“? Ja sam u ratu vise bio u Derventi nego sva tvoja porodica. I sad dodjec na U spomenik da zapalis lojanicu i promrsis ZdravomarijU.
  Pozdravi gospodju mmu!

 14. Mr Biggy,ево гдје се налази овај усташки споменик са слике http://www.youtube.com/watch?v=Pm9SwsjCRvU
  Срби ће свој споменик који се налази на Чардаку пренијети мало ниже (крај заобилазнице) јер је на том мјесту била масовна гробница пуна српских цивила које су побили припадници 103.бригада хво-a и њихове муслиманске колеге!

 15. Злочини над Србима у Броду и Дервенти и њихово евентуално процесуирање ће доказати ко је почео рат у БиХ!Злочини у Броду десили су се у марту 1992 године а у Дервенти у априлу на православни васкрс!
  Ово су неки од зликоваца http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=ekrem+mandal&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.necenzurirano.com%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D1530%26Itemid%3D1&ei=K5yfT7LDONT74QSw-biVAw&usg=AFQjCNGBg_mkWaFpRtgV_9jVxMMOvxNHEw&cad=rja
  http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=nijaz+causevic&source=web&cd=3&ved=0CCwQtwIwAg&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DTq0dmhcmvhw&ei=0Z2fT6j6NvPN4QS9mNTyAg&usg=AFQjCNHWzQdbiDpWN6QqXCcvaa0bUie6rA&cad=rja

 16. Линкови нешто не раде,укуцајте на гуглу имена Нијаз Чаушевић,Екрем Мандал,Азра Башић! То су директни извршиоци злочина над Србима и били су припадници Ханџар дивизије или 103 бригаде ХВО-а.

 17. elep81

  Nema spomenika na Modranu niti u bilo kojem hrvatskom selu,samo ovaj na slici u okviru manastira na Plehanu i ovaj iz teksta na groblju na Rabiću.Modran je obližnje selo,a novinari su pogrešili.

  Ja znam šta je bilo na Čardaku i gde ce se spomenik nalaziti.

 18. Ja predlazem da se u BL sagradi spomenik hrvatskim braniteljima koji su protjerali Glamocake i Grahovljake u BL.Da nije njih bilo nikada nebi vidjeli BL,a i mnoge pozicije su zauzeli u institucijama RS iako su pobjegli sa vjekovnih ognjista i prepustiliih hrvatima.

 19. elep81

  Посвећен је јединици са Модрана,а сместили су га у оближњи манастир да не морају тражити дозволе.

 20. Boki, napraviće se taj spomenik na mjestu gdje je sada fabrika duvana. Sto će nam fabrika usred grada? A, i radnici nam nisu potrebni. Samo kukaju, zanovijetaju i nikada kraja njihovim zahtjevima. Htjeli bi da imaju svakog mjeseca platu, da su osigurani, sutra bi tražili penzije… U pravu je nasa presvijetla carevina, : srušiti fabrike, prodati zemljište onome ko dadne najviše para, naprimjer katoličkoj crkvi i Vatikanu. Pa neka ljudi prave svojim velikanima spomenike . Eto, naprimjer :papi piu, stepincu, fra gutiću i majstoroviću, svojim borcima domovinskog rata, kada već naša svijetla carevina ima preča posla nego da pravi spomenik našim borcima. Nisu svakako ništa ni zasluzžili.

 21. Има ли овај споменик у облику слова У грађевинску дозволу? Хоће ли Жељка Цвијановић тражити рушење бесправно изграђеног, с обзиром да интернетом круже имена њених блиских сродника који су у ХВО јединицама ратовали против Српске? Ово јој је идеална прилика да покаже родољубље. Једно или друго.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *