Личном хигијеном против ешерихије коли

Агенција за безбједност хране БиХ предузима све неопходне мјере и радње да би на најбољи начин заштитили грађане од контаминиране хране узроковане бактеријом ешерихија коли, изјавио је данас у Сарајеву директор Агенције Сејад Мачкић. "У сарадњи са домаћим и међународним институцијама, сваки дан пратимо да ли и која храна улази у БиХ. Нажалост, ми још […]

среда, 22 јуна, 2011 / 18:31

Агенција за безбједност хране БиХ предузима све неопходне мјере и радње да би на најбољи начин заштитили грађане од контаминиране хране узроковане бактеријом ешерихија коли, изјавио је данас у Сарајеву директор Агенције Сејад Мачкић.

"У сарадњи са домаћим и међународним институцијама, сваки дан пратимо да ли и која храна улази у БиХ. Нажалост, ми још не знамо извор ешерихије коли због чега не можемо предузимати циљане мјере, али смо дали препоруке којих грађани треба да се придржавају", рекао је Мачкић новинарима.

Он је у паузи састанка о теми "Процјена ризика у вези са контаминацијом хране узрокованом ешерихијом коли" истакао да увијек постоји ризик од тровања храном са којом се прописно не поступа, напоменувши да је најважније одржавати личну хигијену, а што подразумијева што чешће прање руку.

"Неопходна је термичка обрада меса изнад 60 степени, јер се зна да се на тај начин уништава ова бактерија", каже Мачкић и додаје да Агенција нема податке од релевантних институција у БиХ о обољелима од ешерихије коли.

Шеф Одсјека за патогене микроорганизме у Агенцији за безбједност хране Нихада Ахметовић рекла је да треба водити рачуна о изгледу намирнице, њеном чувању на одговарајућој температури и правилној термичкој обради.

"Након термичке обраде, она се може чувати на собној температури највише два часа", појаснила је Ахметовићева и нагласила да је због "унакрсне контаминације" посебно важно одвојити свјеже и термички обрађене намирнице.

Према њеним ријечима, приликом припреме хране треба да се користи хигијенски исправна вода за пиће.

"Најважније у љетном периоду је да се користе мјере личне и опште хигијене, што је показао и читав проблем са ешерихијом коли", истакла је Ахметовићева и подсјетила да препоруке о исхрани, посебно у љетном периоду, даје Свјетска здравствена организација и да се оне, прије свега, односе на куповину намирница у објектима који су регистровани за обављање те дјелатности.

Она је потврдила да је посљедњих година смањен број тровања храном, наводећи да је током 2008. и 2009. године било 20 епидемија са више од 200 обољелих, а прошле године 10 епидемија са 76 обољелих.

Ове године, регистровано је неколико епидемија, а недавни случај тровања храном у Сарајеву узрокован је недовољном хигијеном, потврдила је Ахметовић.Оставите одговор