Луксембург: Има се,може се!

Европска канцеларија за статистику – Евростат саопштила је данас да је Луксембург најбогатија европска земља, док је Бугарска најсиромашнија. У саопштењу се наводи да је бруто домаћи производ по глави становника мјерен по стандарду куповне моћи (ППС) и да износи 283, док је на другом мјесту Холандија са 134 ППС, Данска, Ирска и Аустрија са […]

среда, 22 јуна, 2011 / 19:11

Европска канцеларија за статистику – Евростат саопштила је данас да је Луксембург најбогатија европска земља, док је Бугарска најсиромашнија.

У саопштењу се наводи да је бруто домаћи производ по глави становника мјерен по стандарду куповне моћи (ППС) и да износи 283, док је на другом мјесту Холандија са 134 ППС, Данска, Ирска и Аустрија са 125 ППС, док је Бугарска на задњем мјесту са 43 ППС.

Аналитичари наводе да је Луксембург први на листи углавном због чињенице да тамо долазе запослени из сусједне Француске, Њемачке и Белгије, који не живе у граду држави, али ипак доприносе бруто домаћем производу.

Грчка има 89 ППС и покушава да се опорави од крзе путем мјера штедње и реформи, док су централне и источноевропске земље на дну листе Евростата.

Србија, БиХ и Албанија су у самом дну листе са 35, 30 и 29 ППС.0 КОМЕНТАРА