Лица Лафоре једини представник Српске на фестивалу Златни витез

У Севастопољу је отворен 27 међународни филмски фестивал ЗЛАТНИ ВИТЕЗ који ће се одржати од 22. до 31. маја. Документарни филм Дениса Бојића, Лица Лафоре, биће једини представник Републике Српске и Босне и Херцеговине.

петак, 25 маја, 2018 / 12:22

Организатори фестивала су Министарство културе Руске Федерације,Министарство Руске Федерације за ванредне ситуације, Савез филмских радника Русије и Национални филмски центар Руске Федерације. Ове године на фестивалу учествује 137 филмова из 28 земаља а за награду "Златни Витез" такмичиће се и Мел Гибсон са својим остварењем "По сопственој савјести".

Директор фестивала је прослављени руски умјетник Николај Бурљајев а ове године предсједник жирија је чувени српски режисер Горан Паскаљевић. "Златни витез" је одавно прерастао оквире манифестације поставши својеврсна мисија очувања и ширења, афирмације словенске културе и духовности.

"Златни витез" је данас велики културни покрет који око девизе "За моралне идеале и за уздизање човјекове душе" окупља ствараоце из свих области умјетности, прије свега из словенских земаља, али и остатка свијета. "Златни витез" настао је 1992. године у Москви као Међународни филмски фестивал. Касније су у оквиру "Златног витеза" основани и позоришни, музички, ликовни и литерарни фестивал. У многим земљама основани су клубови "Златни витез" у којима се продужава активност са Фестивала. Покровитељи "Златног витеза" од оснивања до данас су патријарх московски и цијеле Русије, предсједник Руске Федерације и Парламент Русије.



Оставите одговор