МСУРС: Индивидуалне митологије које подразумијевају англицизацију

У Галерији Плус у петак 25. маја у 19 часова биће отворена изложба "Индивидуалне митологије" умјетница Ане Васић, Јелене Вучић и Весне Мајсторовић. Наше питање би било: Јесте ли рођене да пишете (само) енглески?

петак, 25 маја, 2018 / 12:15

Уколико се неко роди, расте образује и ствара у Српској, а опет за надахнуће за име свог дјела мора користити енглески јези, није само посљедица личне глобалистички условљене неоригиналности, него је то трагедија друштва у цјелини. Прије свега образовног система и непосредно укључених професора. Саопштење доносимо у цјелости, уз указивање на незаобилазну англицизацију, која је главна особина наших стваралаца:

У Галерији Плус у петак 25 маја у 19 часова биће отворена изложба "Индивидуалне митологије" умјетница Ане Васић, Јелене Вучић и Весне Мајсторовић. Умјетнице које излажу добитнице су награде МСУРС на Изложби завршне године
Ликовног одсјека Академије умјетности у Бањалуци, коју наш Музеј додјељује посљедњих осамнаест година.

На прошлогодишњој додјели стручни жири МСУРС одлучио је да промијени концепт награђивања, тј. да са освојеном наградом умјетник/-ица добије прилику да излаже радове у Галерији Плус и то у термину који се поклапа са завршном изложбом студената Академије умјетности у Бањалуци.

Награђени радови Ротација и револуција, Ане Васић, Бијели квадрат на црној подлози, Јелене Вучић и Are You Born to be Pretty? Весне Мајсторовић настали су у склопупредмета Интермедијална умјетност код професора Младена Миљановића.
Већина радова који су настали у посљедњих годину дана могу се подвести под заједнички термин – индивидуалне митологије. Свака умјетница понаособ бави се њима битним симболима који откривају тајне несвјесног и указују на покретаче дјеловања.

Иако се њихови индивидуални приступи истраживању међусобно разликују, радове је могуће посматрати у заједничком односу (дијалогу), који чини јединствену цјелину. Кустос изложбе је предсједница стручног жирија Музеја, Лана Пилиповић, виши кустос МСУРС.

Ана Васић је рођена 1995 године у Бањалуци.

Дипломирала је графички дизајн на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци 2017 године. Бави се истраживањем у медију графичког дизајна, цртежа, илустрације и видео-умјетности. Учествовала је на Годишњим изложбама Академије умјетности у Бањалуци, Изложби Академије умјетности Босне и Херцеговине у Широком Бријегу (2014), Интернационалној радионици видео-умјетности и перформанса у Пољској (2016) и изложбама у Арт клубу Простор (2017).

Добитница је награде Музеја савремене умјетности Републике Српске за најбоље радове на Изложби завршне године Ликовног одсјека Академије умјетности у Бањалуци (2017).

Јелена Вучић је рођена 1994 године у Бањалуци. Дипломирала је сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци 2017 године. Бави се истраживањем у медију видео-умјетности, перформанса, фотографије и дигиталног цртежа. Учествовала на изложбамa: Мозаика малог формата IX у Београду (2014), Годишњим изложбама на Академији умјетности у Бањалуци, Сликарској колонији у Широком Бријегу (2016), Интернационалној радионици видео-умјетности и перформанса у Пољској (2016) и изложбама у Арт клубу Простор (2017).

Добитница је више награда: за најбољи студентски рад из области Цртежа на Годишњој изложби студената сликарства прве године (2014), награда Академије умјетности за интермедијалну умјетност (2016), за студента генерације 2016/2017. на Академији умјетности и награду Музеја савремене умјетности Републике Српске за најбоље радове на Изложби завршне године Ликовног одсјека Академије умјетности у Бањалуци (2017).

Весна Мајсторовић је рођена 1994 године у Градишци. Студентикиња је завршне године Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. Бави се истраживањем у медију видео-умјетности, фотографије, илустрације, анимације и интервенцијом у јавном простору. Учествовала је на Годишњим изложбама Академије умјетности у Бањалуци, ArtZ Fest у
Тузли (2016), Сликарској колонији у Широком Бријегу (2016) и изложбама у Арт клубу
Простор (2017).

Добитница је награде за Интермедијалну умјетност Академије умјетности у Бањалуци (2017) и награде Музеја Савремене умјетности Републике Српске за најбоље радове на Изложби завршне године Ликовног одсјека Академије умјетности у Бањалуци (2017).Оставите одговор