Либији уведене санкције

Савјет безбједности Уједињених нација једногласно је усвојио резолуцију којом се уводе санкције режиму Моамера ел Гадафија, због примјене силе у покушају да угуши народни бунт. Од Међународног кривичног трибунала затражено је да испита насиље режима, јер се оно може сматрати злочином против човјечности. Савјет је једногласно усвојио Резолуцију којом замрзава имовину либијског лидера, Моамера Гадафија […]

недеља, фебруар 27, 2011 / 13:15

Савјет безбједности Уједињених нација једногласно је усвојио резолуцију којом се уводе санкције режиму Моамера ел Гадафија, због примјене силе у покушају да угуши народни бунт.

Од Међународног кривичног трибунала затражено је да испита насиље режима, јер се оно може сматрати злочином против човјечности.

Савјет је једногласно усвојио Резолуцију којом замрзава имовину либијског лидера, Моамера Гадафија и петоро његове дјеце.

Истом резолуцијом, усвојеној на синоћњој сједници Савјета безбедности Уједињених нација, Либији се уводи ембарго на увоз и извоз оружја, а за Гадафија, његову кћерку и четири сина, заједно са још 10 других чланова породице и блиских сарадника, уводи се забрана путовања.

Генерални секретар Уједињених нација, Бан Ки Мун, оцијенио је да резолуција Савјета безбједности о Либији представља снажну поруку – да кршење основних људских права неће бити толерисано и додао да очекује да ће сличне кораке предузети и Генерална скупштина УН и Међународна заједница.

Иако резолуција не може да прекине насиље и репресију у Либији, она представља велики корак у изражавању воље уједињене заједнице народа, рекао је Бан Ки Мун, на сједници Савјета безбједности, која је одржана ноћас.

ЛАВРОВ: НЕПРИХВАТЉИВА УПОТРЕБА СИЛЕ

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао је да Москва осуђује као неприхватљиву употребу силе либијских власти против цивила и позвао Триполи да поштује људска права.

У телефонском разговору са либијским колегом Мусом Кусом Лавров је истакао да је неприхватљива употреба оружане силе либијских власти против цивилног становништва, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

"Русија и цјелокупна међународна заједница снажно осуђују такве акције", рекао је Лавров, додајући да Либија мора да поштује људска права и осигура безбједност свих грађана Либије, али и страних држављана.

Коментари Лаврова до сада су најоштрији ставови Русије против режима либијског вође Моамера Гадафија који се бори да остане на власти.

Русија се испрва није придружила уједињеној осуди земаља Запада, али је синоћ заједно са чланицама Савјета безбједности УН подржала увођење санкција Либији.

ЕШТОНМОАМЕР ГАДАФИ СНОСИЋЕ ПОСЉЕДИЦЕ

Шеф спољне политике ЕУ Кетрин Ештон упозорила је данас либијског лидера Моамера Гадафија да ће сносити посљедице својих одлука и истакла да кршења људских права у тој земљи "морају одмах престати".

"Гадафи и либијске власти знају да ће за своје неприхватљиве и нечувене потезе сносити посљедице", рекла је она.

Ештонова је додала да кршење људских права мора одмах престати.

"Наглашавам потребу да одговорни морају сносити посљедице за нападе на цивиле", рекла је она.

Ештонова је додала да поздравља одлуку Савјета безбједности УН да напади на цивиле у Либији треба да буду третирани као злочини против човјечности и предмет истраге Међународног кривичног суда у Хагу.

"Међународна заједница неће толерисати имунитет за злочине", истакла је Ештонова.

Савјет безбједности УН усвојио је синоћ једногласно Резолуцију којом се уводе санкције против либијског лидера Моамера Гадафија и његовог режима због суровог обрачунавања са демонстрантима.

Резолуцијом, која је усвојена синоћ у Њујорку, замрзава се имовина либијског вође и петоро његове дјеце, уводи се ембарго на увоз и извоз оружја, а за Гадафија, његову кћерку и четири сина, заједно са још 10 других чланова породице и блиских сарадника, уводи се забрана путовања.

Либијски народ, који је изашао на улице 15. фебруара, захтјева социјалне и политичке реформе и боље услове живота.

Пуковник Гадафи је на власти у нафтом богатој Либији од пуча 1969. године и он је арапски вођа са најдужим предсједничким стажом.

ОБАМА: ГАДАФИ МОРА ДА ОДЕ СА ВЛАСТИ

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да Моамер Гадафи мора одмах да оде са власти истакавши да је либијски вођа изгубио право да управља државом након што је отворио ватру на свој властити народ.

"Предсједник је истакао да када је употреба силе против властитог народа једини начин да лидер неке земље остане на власти он је онда изгубио легитимитет да управља и мора да уради оно што је добро за његову земљу, а то је да се одмах повуче", наводи се у саопштењу.

Обама је овај до сада најдиректнији захтјев изнио у телефонском разговору са њемачким канцеларом Ангелом Меркел, саопштено је из Бијеле куће.

У саопштењу се истиче да су Обама и Меркелова разматрали одговарајући и ефикасан одговор међународне заједнице на стање у Либији.

"Предсједник је поздравио напоре америчких савезника и партнера, укључујући УН и ЕУ, да припреми и примјене снажне мјере као одговор на либијску кризу", наводи се у саопштењу.

И државни секратр Хилари Клинтон наставља у сличном тону истичући да је Гадафи изгубио повјерење свог народа и треба да се повуче како би се избјегло даље крвопролиће и насиље.

"Либијски народ заслужује владу која ће се бавити њиховим интересима и која штити универзално призната људска права", рекла је Клинтонова у саопштењу.

Она је додала да је потписала указ којим се укидају америчке визе либијским званичницима и другим појединцима повезаним са насиљем против цивила у тој земљи.

У међувремену, америчким обавјештајним службама је наређено да прикупљају информације о злочинима које ће бити кориштене као доказ, а финансијске службе задужене су да прате проток новца из Либије.

"Убрзано радимо на томе да Либија одговара за кршења људских права и на дефинисању снажног одговора међународне заједнице", истакла је Клинтонова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *