Лајчак: Урадите свој дио посла и добићете статус кандидата

Кандидатски статус за ЕУ је реалан уколико БиХ уради свој дио посла, поручио је извршни директор новоуспостављене Службе ЕУ за спољне послове /ЕЕАС/ и некадашњи високи представник у БиХ Мирослав Лајчак. "Оно што је неопходно како би се напредак и десио тиче се испуњавања претходно добровољно преузетих обавеза", рекао је Лајчак и додао да то […]

недеља, фебруар 27, 2011 / 10:04

Кандидатски статус за ЕУ је реалан уколико БиХ уради свој дио посла, поручио је извршни директор новоуспостављене Службе ЕУ за спољне послове /ЕЕАС/ и некадашњи високи представник у БиХ Мирослав Лајчак.

"Оно што је неопходно како би се напредак и десио тиче се испуњавања претходно добровољно преузетих обавеза", рекао је Лајчак и додао да то нико други неће урадити умјесто власти у БиХ.

Он је рекао да је ЕУ веома озбиљна у вези с интеграцијама БиХ, која може остварити значајан напредак ове године.

Лајчак је додао да је за то, најприје, потребно формирати власт са реформским мандатом, направити кредибилни напор за провођење одлуке Европског суда за људска права, донијети закон о државној помоћи на нивоу БиХ, као и закон и провођење пописа на нивоу БиХ.

"Те мјере помоћи ће да БиХ направи велики корак напријед према европским интеграцијама", нагласио је Лајчак за федералну штампу и додао да ЕУ има јасну стратегију, коју подржава свих 27 држава чланица.

На питање да ли се боји неке врсте "египатског сценарија" у БиХ, Лајчак је рекао да се не боји, али да ЕУ јесте забринута, јер већ пет мјесеци након избора нема формиране владе на нивоу Федерације и власти на нивоу БиХ.

Говорећи о будућем представнику ЕУ у БиХ, Лајчак је рекао да ће он имати снажан мандат и потребне инструменте да помогне на европском путу БиХ, али и да реагује адекватно на активности које су противне интересима БиХ, њене политичке стабилности и које су противне европској перспективи БиХ.

Он је нагласио да ће европски представник доћи веома брзо у БиХ и да његов долазак није везан уз мандат високог представника, јер то су двије одвојене ствари.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *