Јосиповић: Иза нереда стоји политика

Хрватски предсједник Иво Јосиповић оцијенио је да иза нереда који су јуче избили у Загребу стоји и дио политике. Он је рекао да право на протест уставно право хрватских грађана, али их је позвао да то чине у складу са законом, преносе хрватски медији. Коментаришући критике које су му упућене са јучерашњег протестног скупа у […]

недеља, 27 фебруара, 2011 / 09:42

Хрватски предсједник Иво Јосиповић оцијенио је да иза нереда који су јуче избили у Загребу стоји и дио политике.

Он је рекао да право на протест уставно право хрватских грађана, али их је позвао да то чине у складу са законом, преносе хрватски медији.

Коментаришући критике које су му упућене са јучерашњег протестног скупа у Загребу да није довољно помогао у случају хрватског ратног ветерана Тихомира Пурде, Јосиповић је рекао да су он и Влада учинили све што је потребно за Пурду и изразио наду да ће се резултати тога ускоро видјети.

У Загребу је јуче одржан протест подршке хрватским ветеранима током кога је дошло до дивљања 500 до 800 хулигана. Током њиховог обрачуна са полицијом приведено је 58 људи, док их је 33 повријеђено, од тога 21 полицајац.

До сукоба је дошло када се група демонстраната, који су протестовали против, како наводе, прогона хрватских ратних ветерана, издвојила са централног трга и пошла ка сједишту Владе на Марковом тргу, гдје су их дочекале јаке полицијске снаге и спријечиле им пролаз.

Демонстранти, углавном млади људи, на полицију су почели да бацају цигле након чега је полиција испалила патроне сузавца. У центру града је био велик број полицајаца, а Загреб су надлијетали и хеликоптери.

Скуп на Тргу бана Јелачића претекао је мирно, али уз нациналистичку иконографију, говор мржње и антисрпску реторику.

На скупу који је организовало "Удружење хрватских бранилаца 1990-1996" оштро је осуђена политика хрватске владе, како је истакнуто, према ветеранима, а нарочито у случају Пурде. Око 15 000 учесника, поручило је хрватској влади да су незадовољни њеном политиком.

Пјевач Марко Перковић Томсон позвао је учеснике "да се организују и не допусте политичарима да их дијеле". Неке од порука биле су "Стоп прогону хрватских бранитеља" и "Доста, доста распродаје хрватског суверенитета".

Како преносе хрватски медији, нереда је било и у Осијеку, а више од 200 ветерана протестовало је у Шибенику.

Скуп у Осијеку је организован преко "Фејсбука", а хиљаду демонстраната је протестовало испред сједишта осијечког ХДЗ-а.

На свим скуповима главни захтјев је расписивање пријевремених избора и оствака премијерке Јадранке Косор.

ПРОТЕСТИ ДОПРИНИЈЕЛИ КОАЛИЦИОНОМ ЈЕДИНСТВУ ВЛАДЕ

Потпредсједник Владе Хрватске Слободан Узелац рекао је да су протести хрватских бранилаца у Загребу још више допринијели даљем коалиционом јединству и намјери Владе да не одступи од залагања за правну државу и европску Хрватску.

Нагласивши да јучерашњи антивладини протести на загребачком Тргу бана Јелачића никог у хрватској Влади нису импресионирали, Узелац сматра да су хрватски браниоци искористили појединачни "случаја Пурда" за промоцију својих интереса.

"Очигледно је да је појединачни `случај Пурда` истргнут из контекста. Намјера је била да се на улици и кроз медијску кампању сруше сви правни критеријуми, како би се појединци ослободили одговорности за почињене ратне злочине", рекао је Узелац за новосадски "Дневник".

Он је нагласио да је најбитнија добра сарадња правосудних органа Хрватске, Србије и БиХ у вези са "случајем Пурда" и да то радује.

"То је битно, јер протести попут овог загребачког имају циљ да Хрватску, као и Србију и БиХ зауставе на путу ка ЕУ. Пут према Европи таквим снагама реже коријене на којима политички расту или настају, а с тиме се збиља тешко мире, што су показали више пута и у свим земљама региона на сасвим исти, агресиван начин", сматра Узелац.

На Тргу бана Јелачића у Загребу јуче су одржани велики антивладини протести у којим је учествовало више од 15 000 људи током кога је дошло до дивљања 500 до 800 хулигана.

Током њиховог обрачуна са полицијом приведено је 58 људи, док их је 33 повријеђено, од тога 21 полицајац.

До сукоба је дошло када се група демонстраната, који су протестовали против, како наводе, прогона хрватских ратних ветерана, издвојила са централног трга и пошла ка сједишту Владе на Марковом тргу, гдје су их дочекале јаке полицијске снаге и спријечиле им пролаз.

Скуп на Тргу бана Јелачића претекао је мирно, али уз нациналистичку иконографију, говор мржње и антисрпску реторику.Оставите одговор